مسجد کبود
آذربایجان شرقی-تبریزمسجد کبود تبریز در زمان حکومت ابوالمظفر جهانشاه از سلسلهی ترکمانان قرهقویونلو در سال ۸۷۰ هجری قمری به همت و نظارت جان بیگ خاتون همسر جهانشاه ساخته شد. این مسجد که به دلیل کاربرد سنگ فیروزه در بخش های مختلف آن به فیروزه جهان اسلام معروف است. در میات گردشگران خارجی به مسجد آبی نیز شهرت دارد.
بنابر کتیبه موجود بر سر در ورودی، مسجد کبود در گذشته بخشی از مجموعه ای با نام مظفریه بوده که شامل ساختمان هایی چون مدرسه، مسجد، خانقاه و کتابخانه بوده است و در زمان رونقش به عنوان مسجدی تشریفاتی مورد استفاده قرار میگرفته است. با این حال تقدیر روزگار چیز دیگری بود و این عمارت به همراه دیگر بناهای مجموعه سلنتی مظفریه تبریز در حادثه زمین لرزه سال ۱۱۵۸ شمسی ( ۱۷۸۰ میلادی ) تخریب شد. از خود مسجد چیزی کمتر از ٢۰ درصد باقی ماند اما دیگر بناها به صورت کامل نابود شدند. در طی دوران قاجار خرابه های مسجد برای حدود ۱۵۰ سال بدون تعمیر باقی ماند تا اینکه از دوره پهلوی اول و همزمان با تشکیل انجمن حفاظت از آثار تاریخی ایران به این بنا نیز رسیدگی شده و به تدریج به حفاظت و تعمیرات آن همت گماشته شد. تمامی نماهای داخلی و بیرونی مسجد کبود در دوران حیاتش با تزیینات کاشی و آجرکاری پوشانده شده بود. اما دیواره های کنونی در بین سالهای ٣٨ تا ۴٣ شمسی و گنبد آن نیز در طی سالهای ۵٢ تا ۵۴ شمسی به همت معمار فقید کشور، استاد رضا معماران بنام، بازسازی شد.
بنای مسجد پس از زلزله
یکی از جاذبه های مسجد کبود وجود دو قبر در سردابی در قسمت شبستان کوچک در بخش جنوبی مسجد است که بنابر نظر پژوهشگران و روایت های تاریخی، جسد جهانشاه پس از کشته شدنش به این مسجد انتقال داده شده، بنابراین این دو قبر احتمالا محل دفن جهانشاه و همسرش می باشد. البته در حال حاضر قبرها خالی هستند.
یک از گردشگرانی که از این مسجد بازدید کرده تاورنیه سیاح فرانسوی است. او در عصر صفوی از این مسجد بازدید کرده و در رابطه با گذر از گنبد خانه مسجد به گنبد خانه مقبره این چنین می نویسد که، از این گنبد ( گنبد خانە مسجد ) داخل یک گنبد کوچکتری می شوید که خیلی قشنگتر از اولی است و در عمق آن از سنگ مرمر شفاف سفید چیزی ساخته شده که شباهت به دری که باز نمی شود دارد ( اشاره به سنگ محراب مفقودە مسجد دارد ).
مشاهده هتل های ارزان قیمت تبریز
بر اساس روایت تاورنیه در محل اتصال این بخش به گنبدخانه پوششی از سنگ مرمر و محراب وجود داشته است.
بازدید از مسجد کبود
ساعت بازدید مسجد کبود تبریز : همه روزه از ساعت 9 الی 18:30
بهای بلیت برای هموطنان : 2500 تومان
بهای بلیت برای گردشگران خارجی : 15000 تومان
شماره تلفن مجموعه : 04135245202
نشانی : تبریز، خیابان امام، مابین میدان ساعت و تقاطع منصور
مسجد کبود در وسط شهر و در کنار خیابان امام خمینی قرار دارد شما می توانید با استفاده از اتوبوس BRT در ایستگاه مسجد کبود که روبروی مسجد قرار دارد پیاده شوید و یا با استفاده از مترو در ایستگاه میدان ساعت پیاده شده و با 5 دقیقه پیاده روی به محل مسجد برسید.
سبک معماری بنای مسجد به شیوه آذری است، صحن بزرگ مسجد مربع شکل است که حوضی برای وضو در آن قرار داشت و شبستان هایی نیز جهت پناهگاه مستمندان و درس خواندن در آن وجود داشته اند.
ویژگی مسجد کبود
خوب است بدانید که در دنیا تنها 4 مسجد وجود دارند که به مسجد کبود مشهورند، که شامل مسجد کبود تبریز، استانبول، افغانستان و ایروان می شوند. در این میان مسجد کبود تبریز بیشترین استفاده را از آبی لاجوردی در ساخت بنا کرده است و علاوه بر این به خاطر استفاده از ظرافت های هنری و هماهنگی های معنا دار در طراحی شهرت جهانی دارد و به همین خاطر نیز به فیروزه جهان اسلام مشهور است.
جاذبه های اطراف مسجد کبود
پس از بازدید از مسجد کبود می توانید چند قدم آن ورتر به بازدید از برج تاریخی ساعت در میدان ساعت تبریز و ساختمان شهر داری تبریز بروید. همچنین خانه بهنام ( خانه قدکی ) در خیابان ارتش جنوبی 5 دقیقه پیاده تا میدان ساعت فاصله دارد.
خسته نباشید.