موزه پست وتلگراف تهران
تهران-تهرانموزه پست و مخابرات در بهمن ماه 1369 به نام موزه پست شروع به كار كرد. اين موزه در يكي از قديميترين و شكيلترين عمارتهاي دولتي تأسيس شده كه از دو طبقه بنا متشكل از سالنها و غرفههاي متعدد تشكيل شده و مكاني مناسب جهت بازديد مشتاقان ديدار آثار تاريخي و كهن است.

در 20 اسفند ماه 1374، به استناد موافقت سازمان امور اداري و استخدامي كشور، موزه پست به موزه وزارت پست و تلگراف و تلفن و در 12 مرداد ماه 1378، به موزه پست و مخابرات تغيير نام داد. اين بنا در 1307 ش، در زمان وزراي قديم پست، صوراسرافيل و نظامالدين حكمت، با صرف هزينه پانصد هزار تومان و با مساحت 15000 متر مربع در خيابان سپه (امامخميني) تأسيس گرديد. قسمتي از اين ساختمان (يكسوم) در كنار سردر باغ ملي، كه قبلاً اداره گمركات پست بوده، به موزه اختصاص داده شده است. استفاده از ستونهاي سبك نو هخامنشي در ساختمان پست به قدري جالب و موفق بود كه در شكلي بارزتر و حجمي وسيعتر در عمارت نظميه يا كاخ شهرباني به كار گرفته شد. شايان ذكر است كه كاروانسراهاي چهار ايواني با وجود رونق و رواج ساختشان در دوره اسلامي، ريشه در دوران قبل از اسلام دارند و قدمت بناهاي چهار ايواني به پيش از اسلام، به خصوص دوره ساسانيان، بر ميگردد و بسياري از كاخها به اين شكل ساخته شدهاند. بناي پست در منطقهاي فرهنگي تاريخي به نام ميدان مشق واقع شده كه اكثر ساختمانهاي آن از قاجاريه تا پهلوي اول زمان گذاري شدهاند و به غير از بناي وزارت جنگ، مقابل سردر باغ ملي كه متعلق به دوره ناصري است، ساختمانهاي اين محوطه در زمان وزارت جنگ پهلوي اول بنا شده است. در ساختمان موزه مانند سردر باغ ملي و ساير بناهاي ميدان مشق و هم عصر، از مصالح مشابهي استفاده شده است; از جمله از سنگ در پي (ستون و سرستون و كف و پلهها) و آجر در بيشتر نقاط بنا و بدنه و در و پنجره و سقف چوبي و بام شيرواني استفاده شده و در تركيب اين مصالح نهايت ظرافت و زيبايي مد نظر قرار گرفته است.
موزه پست و مخابرات از هشت غرفه تشكيل گرديده است كه در دو طبقه بنا قرار گرفتهاند. طبقه اول شامل غرفههاي تشريفات يا وزرا است كه شامل تصاويري از وزراي پست و تلگراف و تلفن، از اولين وزير تلگراف، علي قلي خان مخبرالدوله (1255 ش / 1293 ق) تا وزير وقت است. سالن تمبرهاي داخلي شامل 1100 سري تمبر از سه دوره قاجاريه، پهلوي و جمهوري اسلامي است و نيز دو ويترين مربوط به كليشه اديسون و كليشه تمبر احمدشاه و در انتهاي سالن، ماكت پستچي زمان قاجاريه و نمادي از كوچه پست قرار دارد. غرفه اشياي پستي شامل صندوقهاي پستي دوره پهلوي، انواع مهرهاي دستي، گرد، ساده، بيضي، مستطيل و غلتكي، نمونههاي مهرهاي مصرفي دفاتر پست خارج از كشور، مهر روز جمهوري اسلامي، انواع حكمهاي دولتي، حكومتي، دستگاههاي دستي و برقي قديمي ابطال تمبر، دستگاههاي دستي و برقي قديمي نقش تمبر، دستگاه تايپ قديمي و ويترين هايي از قبيل ويترين سيم و سرب و انواع پلمپ شكن، وسايل و پاكتهاي پست مالي، قاب عكسهاي وسايل پستي دوره قاجاريه و تصاوير كاركنان پست دوره قاجار است.
