آرامگاه خیام در نیشابور
خراسان رضوی-نیشابورآرامگاه خیام درمیان باغی دل انگیز و پردرخت قرار گرفتهاند. این محوطه را میتوان دیدنیترین جای نیشابور دانست که گردشگران هم در آن زیارت میکنند و هم سیاحت!

آرامگاه خیام درمیان باغی دل انگیز و پردرخت قرار گرفتهاند. این محوطه را میتوان دیدنیترین جای نیشابور دانست که گردشگران هم در آن زیارت میکنند و هم سیاحت!
مجموعه خیام در جنوب شرقی نیشابور و خارج از شهر قرار دارد، اما فاصله آن با نیشابور زیاد نیست. با ماشین حداکثر ظرف15 دقیقه میتوان بدانجا رسید؛منتها باید از خودروی شخصی یا اتومبیل کرایهای استفاده کرد. البته خط اتوبوس نیز میان آرامگاه و مرکز شهر دایر است، ولی استفاده از آن معطلی دارد و شاید با وقت گردشگران جور در نیاید. در اطراف آرامگاه اماکن دیدنی دیگری مانند آرامگاه سعید بن سلام مغربی، آرامگاه فضل بن شاذان، آرامگاه حیدر یغما و از همه مهمتر آرامگاههای عطار و کمال الملک قرار دارند.
اطلاعات بیشتر را میتوانید در توضیحات زیر این آثار ملاحظه کنید. فقط به یاد داشته باشید که اگر بخواهید به دیدار آرامگاه عطار و کمال الملک بروید، باید از برابر آرامگاه خیام عبور کنید و چه بهتر که اول این مکان را ببینید.
«ابولفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری» معروف به «عمر خیام» منجم، ریاضیدان و شاعر ایرانی است که شهرتی جهانی دارد. از چند و چون زندگی او اطلاعات دقیقی در دست نیست. همین قدر میدانیم که احتمالا درسال 439 ه. ق در نیشابور متولد شد و در سن 88سالگی به سال 517 ه. ق در همین شهر چشم از جهان فرو بست.
روایات مربوط به زندگی خیامجنبه افسانهای دارند. از جمله گفتهاند که او و «خواجه نظام الملک طوسسی» وزیر بزرگ سلجوقیان و «حسن صباح» رهبر فرقه اسماعیلیان ایران در دوران نوجوانی سه یار دبستانی بودهاند که با یکدیگر عهد کردند هر کدام اگر روزی به تعالی رسیدند، دیگران را تربیت و تقویت کنند.
ازمیان این سه نفر خواجه نظام الملک به وزارت میرسد و خیام و حسن صباح به خدمتش میروند. حسن به واسطه خواجه در دیوان سلجوقیان به کار گماشته میشود، اما پس از مدتی با دسیسه خواجه که او را رقیب خود مییابد، دل آزرده از دیوان بیرون میآید و با عزیمت به قلعه الموت و به دست گرفتن رهبری اسماعیلیان، در برابر حکومت سلجوقی قد علم میکند. سرانجام هم خواجه نظام الملک به وسیله فدائیان اسماعیلی و به اشاره حسن صباح به قتل میرسد.
خواجه نظام الملک همان زمان هم که حسن صباح را دردیوان سلجوقی بهکار میگمارد، به عمرخیام پیشنهادحکومت نیشابوررا میدهد، اما خیام که مرد علم و ادب بوده، ازخواجه میخواهد که به جای حکومت به او حقوقی بدهد تا با استفاده از آن تحقیقات خود را به انجام رساند. خواجه قبول میکند و ده هزار دینار برای او مقرری تعیین میکند که سال به سال به وی پرداخت گردد.
اینداستان البته افسانهای بیش نیست، چون نظام الملک و حسن صباح سنشان بیشتر از آن بوده که بتوانند هم شاگردی خیام باشند، اما بدون شک خیام در زمان حیات خود مورد احترام «ملک شاه سلجوقی» و وزیر او، خواجه نظام الملک بوده است.
شما می توانید برای رزرو هتل در سراسر ایران و یا رزرو هتل های مشهد از طریق سایت رزرواسیون آریا اقدام نمایید.