باغ ارم شهر شیراز
فارس-شیرازباغ ارم شیراز با قدمتی حدود 900 سال و در یکی از 9 باغ ثبت جهانی یونسکو می باشد.
باغ ارم شیراز کجاست؟
آدرس باغ ارم شیراز، در خیابان ارم شیراز قرار گرفته است اگر دوست دارید با وسایل حمل و نقل عمومی به این باغ برسید ایستگاه مترو نمازی با فاصله 10 دقیقه پیاده روی در دسترس می باشد.
ساعت بازدید از باغ ارم شیراز، از ساعت 8 تا 20
قیمت بلیط باغ ارم شیراز، گردشگران ایرانی 5000 تومان و گردشگران خارجی 50000 تومان
سرگذشت باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز به عنوان یکی از قدیمی ترین باغ های ایرانی با حدود 900 سال قدمت تاریخی است و همواره مورد تمجید قرار گرفته است.
باغ ارم شیراز در زمان سلجوقیان تا اواخر دوره زندیه در اختیار فرمانروایان یا حاکمان محلی بوده است.
پس از انقراض سلسله زندیه و با شروع سلسه قاجار باغ ارم مقر ایل قشقایی می گردد و یکی از خان های ایل قشقایی به نام جانی خان به همراه پسرش محمد قلی خان اقدام به ساخت عمارتی ایلی در محل فعلی ساختمان مرکزی باغ در شمال غربی باغ می نمایند که اکنون به به بخشی از گلستان رز، اختصاص یافته است.
در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار حاکم فارس حاج حسن علی نصیرالملک باغ ارم را از سران ایل قشقایی خریداری می کند که بعدا باغ ارم را بنام دخترش زینت الحاجیه می نماید و شروع به ساخت ساختمان فعلی در آن می کند.
پس از مدتی یکی از سران ایل قشقایی مجددا باغ ارم را از خاندان نصیرالملک خریداری می کند. در دوره پهلوی توسط استانداری بابت بدهی مالیاتی مالکین آن به مالکیت دولت درآمد و پس از ساخته شدن دانشگاه شیراز، به این دانشگاه واگذار شد که هم اکنون نیز به عنوان مرکز گیاه شناسی در اختیار داشنگاه شیراز است.
باغ ارم در سال 1353 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در سال 1390 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
رزرو آنلاین هتل با تخفیف در رزرواسیون آریا
معماری ساختمان باغ ارم شیراز
معماری ساختمان باغ ارم به هنر معماری دوره قاجاریه تعلق دارد. این معماری تقلیدی از معماری صفوی و زندیه است. اما فضای آن از لحاظ شیوه خیابان کشی و درختکاری، نه تنها در بین باغ های شیراز، بلکه در تمام ایران زمین کم نظیر است.
البته بعضی از هنرشناسان طرح باغ ارم را برگرفته از دوره ساسانی می دانند.
عمارت اصلی باغ ارم که هم اکنون پابرجاست، از ساخته های خانواده نصیرالملک به شمار می آید و در سمت غرب باغ قرار دارد. این ساختمان دارای سه طبقه است.
طبقه پایین که هم سطح زمین است در وسط خود یک تالار اصلی به نام حوض خانه است، در دو طرف این حوض خانه، دو راهرو است و در انتهای دو راهرو و پله هایی برای رفتن به طبقه بالا ساخته شده است. در دو طرف راهروها دو سالن بزرگ قرار دارد و در مجاور سالن ضلع جنوبی، آشپزخانه بزرگی واقع است.
در وسط طبقه دوم، ایوان بزرگی با دو ستون بلند ساخته شده است که اقتباسی از معماری دوره صفویه و زندیه است. در پشت ایوان، یک سالن بزرگ قرار دارد و دو سمت آن دو راهرو می باشدکه بالای آن دو گوشواره است و چهار اتاق در دو طرف راهروهاست. در دو طرف ایوان بزرگ، دو ایوان کوچک رو به شرق قرار دارد. این ایوان ها هر کدام دارای دو ستون سنگی یکپارچه کوچک می باشد. در انتهای شمالی و جنوبی ساختمان نیز دو راهرو دیگر قرار دارد. در ضلع جنوبی این طبقه در بالای آشپزخانه طبقه پایین، یک آشپزخانه بزرگ به اندازه طبقه پایین وجود دارد.
طبقه سوم، در وسط دارای یک سالن بزرگ شبیه سالن طبقه دوم است که پنجره های آن به ایوان اصلی باز می شوندو در دو طرف این سالن دو راهرو وجود دارد. در کنار راهرو ضلع شمالی، دو اتاق و در کنار راهرو ضلع جنوبی، یک اتاق و یک سالن بزرگ است. دو ایوان نیز در دو طرف مانند ایوان های طبقه دوم و درست بالای آنها قرار دارد.
هشت اتاق در جنوب ضلع شمالی بنای اصلی و در ردیف آن قرار دارد. این اتاق ها در سال های اخیر به طور کامل بازسازی و مرمت شده است.
کف سالن های طبقه پایین عمارت هم سطح زمین است و یکی از دیدنی ترین قسمت های این بنای با ارزش و جالب است، تالار مرکزی یا سردابه واقع در طبقه پایین یا حوض خانه، برای استراحت در روز های گرم تابستان ساخته شده است. درون این تالار، آب نمایی زیبا تعبیه شده است و نهر آبی از وسط این تالار می گذرد و از آنجا به استخر بزرگ بیرون عمارت، جریان می باید. در وسط تالار حوض خانه یک ستون سنگی حجاری شده قرار گفته و دیوار ها و کف تالار با کاشی های هفت رنگف با زیبایی و مهارت تمام، تزیین شده است، سقف حوض خانه نیز با کاشی های معرق و هفت رنگ پوشیده شده که تصاویر زیبایی از شکارگاه ها و مناظر طبیعی و داستان خسرو و شیرین و نقش های دیگر را در بر می گیرد.
کاشی های نمای عمارت نیز دارای زیبایی و ویژگی های خیره کننده و دلپذیری است، کاشی کاری ها عموما به سبک دوره زندیه و قاجاریه است و طرح ها و منظار بدیعی در آن ها به نظر می رسد و کاشی های نمای عمارت اصلی و عمارت اندرونی کاشی هفت رنگ مشهورند.
غیر از کاشی کاری در بنای باغ ارم، نقاشی های زیبایی نیز ترسیم شده است. سقف دو سالن طبقه سوم که با تیرهای چوبی و تخته های منظم پوشیده شده است. بر روی تمامی این شش ستون، کتیبه هایی است که بر آن ها شعر هایی از سعدی، حافظ و شوریده شیرازی به خط زیبای نستعلیق، به وسیله استادهای خوشنویس، به طور برجسته کنده شده است.
در بالای عمارت اصلی باغ ارم، هلال های زیبایی ساخته اند که در اصطلاح به آنها سنتوری می گویند. زیبایی این هلال ها دراستفاده از کاشی های رنگین نقش دار با استفاده از رنگ های شاد و متنوع می باشد که به شیوه کاشی کاری های دوره زندیه و قاجاریه است، در این هلالی ها از هنر نقاشی نیز استفاده شده است. در این سه هلالی بزرگ، تصویر چندین چهره نمایان است.
محوطه باغ ارم شیراز
این باغ از تنوع گیاهی زیادی دارد و گیاهان بسیاری از نقاط مختلف جهان در این باغ کاشته شده است.
جالب ترین قسمت باغ ارم خیابانی است از شرق به غرب و موازی با بلوار باغ ارم، که در دو طرف آن درختان سرو کاشته شده و از زیبایی ویژه ای برخوردار است، در بین این درختان سرو، سرو بلند قامتی است که از دور کاملا مشخص است به علت موزون بودن آن به سرو ناز گفته می شود و شهرت جهانی یافته است.
باغ ارم در بهار به خصوص در ماه اردیبهشت ماه از زیبایی خاصی برخوردار است.
هتل های نزدیک باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز در شمال شرقی شهر شیراز قرار دارد و در نزدیکی این باغ زیبا هتل پارس شیراز، هتل ستارگان و هتل هما شیراز قرار گرفته اند.