مسجد جامع شهر اصفهان
اصفهان-اصفهاناین مسجد، در حقیقت، مجموعهای از ساختمانها و آثار هنری دورههای بعد از اسلام تاریخ ایران است که یادگارهایی از پادشاهان، وزیران، امیران، بزرگان و بانوان خیر ایرانی بعد از اسلام را در بر دارد و بخشی از تحولات معماری دورههای اسلامی تاریخ ایران را، در مدت هزار سال نشان میدهد.
مسجد جامع اصفهان در قسمت تاریخی شهر اصفهان قرار گرفته و در نزدیکی جاذبه هایی چون کاخ چهل ستون، میراث جهانی یونسکو (شامل علی قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و بازار قیصریه)، کاخ هشت بهشت، موزه تاریخ طبیعی استان اصفهان، موزه هنرهای معاصر اصفهان و حمام علی قلی آقا است..
این مسجد، در حقیقت، مجموعهای از ساختمانها و آثار هنری دورههای بعد از اسلام تاریخ ایران است که یادگارهایی از پادشاهان، وزیران، امیران، بزرگان و بانوان خیر ایرانی بعد از اسلام را در بر دارد و بخشی از تحولات معماری دورههای اسلامی تاریخ ایران را، در مدت هزار سال نشان میدهد.
بخش های مختلف مسجد جامع اصفهان
صفههای کوچک سمت راست دالان ورودی که با ستونهای مدور و گچبریهای زیبا تزئین یافتهاند و مجموعهای از آثار دوره دیلمی در قرن چهارم هجری قمری است.
رزرو هتل های تخفیف دار اصفهان در رزرواسیون آریا
گنبد خواجه نظامالملک، وزیر مشهور ملکشاه سلجوقی که در سالهای 465 تا 485 هجری قمری ساخته شده است. کتیبه کوفی این گنبد که در ضلع جنوبی مسجد واقع شده، حاوی نام پادشاه وقت، ملکشاه و وزیر او خواجه نظامالملک است. عنوان ملکشاه در این کتیبه «یمینخلیفهالله، امیرالمؤمنین» ذکر شده است. خلیفه عباسی در آن زمان المعتصم بالله بوده است.
چهل ستون، که در منتهیالیه غربی این ضلع واقع شده، از دوره شاه عباس اول صفوی است که در سال 1019 هجری قمری به ساختمانهای مسجد افزوده شده است. چهل ستون که در سمت چپ دالان ورودی واقع شده و در ساخت آن از سبک ابنیه سلجوقی پیروی شده است، از آثار دوره پادشاهان آل مظفر در قرن هشتم هجری قمری است.
رزرواسیون آریا رزرو هتل های ایران با تخفیف
ساختمان ایوان جنوبی مسجد جامع از قرن ششم و تزئینات داخل و خارج آن از قرن هشتم، نهم، دهم و یازدهم هجری قمری است. دو مناره این ایوان ظاهراً در عهد حسنبیک ترکمان افزوده شده است و در دوره این امیر آققویونلو و پادشاهی طهماسب اول و شاه عباس دوم، تغییرات ضروری مسجد به انجام رسیده و داخل و خارج این ایوان، با تزئینات کاشیکاری آراسته شده است. در بین مقرنسهای تاق این ایوان، نام ابونصر حسن بهادر که بانی تعمیرات و الحاقاتی در این مسجد جامع اصفهان بوده است، در یک لوحه کاشیکاری مربوط به سال 880 هجری قمری ثبت شده است.
تزئینات کاشیکاری اطراف صحن از دوره حسن بیک ترکمان معروف به اوزون حسن و از قرن نهم هجری قمری است.
ایوان شرقی مسجد، مشخصات معماری دوره سلجوقی را از قرن ششم به خوبی حفظ کرده است. داخل این ایوان با گچبریهای قرن هشتم آراسته شده و کتیبه کاشیکاری آن حاکی از تعمیرات در دوره شاه سلیمان صفوی است.
صفه عمر در شرق این ایوان واقع شده است که در دورة قطبالدین محمود شاه آل مظفر، به وسیلة مرتضی بن الحسن العباسی الزینبی در محل بنای قدیمی دیگری ساخته شده است. در دوره حکومت موقتی اشرف افغان تعمیر شده و به دستور او کتیبه و لوحههایی به این صفه افزوده شده است.
ایوان غربی مسجدجامع اصفهان که ساختمان آن از قرن ششم هجری است و با تزئینات کاشیکاری آن دوره که بیشتر از نوع خطوط بنایی است، آراسته شده است. این ایوان در دوره پادشاهی شاه سلطان حسین صفوی، تعمیر و تزئین شده و با کتیبهها و لوحههایی در قالب خطوط مختلف زینت یافته است.
در شمال ایوان غربی، مسجد کوچکی از دوره اولجایتو (ایلخان مسلمان مغول) واقع شده است که محراب عالی گچبری شده آن در سال 710 هجری قمری به دستور وزیر ایرانی او «محمد ساوی» ساخته شده و تاقهای آجری متنوعی دارد. محمد ساوی در سال 711 هجری قمری بر اثر سعایت بدگویان به دستور الجایتو کشته شد؛ ولی این اثر ارزنده دوره صدارت او همچنان نام او را در تاریخ جاویدان کرده است. نام استاد حیدر اصفهانی که سازنده این محراب عالی گچبری شده است نیز، در آخر حاشیة کتیبه محراب بر جای مانده است.
در غرب ایوان غربی و مسجد اولجایتو، شبستانی از دوره حکومت سلطان محمدبن بایسنقر تیموری وجود دارد که سال ساختمان 851 هجری قمری است و بانی آن «عمادبن مظفر ورزنهای» از امرای لشکر وی بوده است. کتیبه ثلث زیبای سردر این شبستان تاریخی را سیدمحمود نقاش خطاطی کرده است. عمادبن مظفر، مسجد باشکوهی هم در محل تولد خود بنا کرد ه است.
ایوان شمالی مسجد جامع اصفهان معروف به صفه درویش از قرن ششم و کتیبه گچبری داخل آن از دورة شاه سلیمان صفوی است. تزئینات کاشیکاری نمای خارجی آن از اقدامات اداره باستانشناسی اصفهان در سالهای 1336 و 1337 هجری شمسی است و به این مناسبت، کتیبهای به خط بنایی به یادگار گذاشته شده است. در طرفین ایوان شمالی و شمال آن، چهل ستونهایی از قرن ششم هجری موجود است که مخصوصاً چهلستون شرقی آن، تاقهای متعدد با نقوش مختلف آجری دارد و از قسمتهای جالب این بنای عظیم تاریخی به شمار میرود.
شمالیترین اثر تاریخی مسجد جامع اصفهان، گنبد تاجالملوک مشهور به گنبد خاکی است که بانی آن «ابوالغنائم تاجالملوک خسرو فیروز شیرازی» وزیر دیگر ملکشاه سلجوقی است. سال ساختمان آن در کتیبه دور گنبد، 481 هجری قمری ذکر شده است و در بین آثار دوره سلجوقی اثر بیهمتایی بهشمار میرود.
در آثار تاریخی موجود در مسجد جامع اصفهان، غیر از سبکهای مختلف معماری، میتوان انواع خطوط کوفی، ثلث، بنایی، نسخ و نستعلیق را به زبان فارسی و عربی، و به نثر و به نظم میتوان مشاهده نمود.
ساختمان حوض وسط مسجد نیز در زمان سلطنت شاه محمد خدابنده صفوی، پدر شاه عباس اول، به وسیلة شخصی به نام یوسف آقا بنا شده است.
نزدیکترین هتل به مسجد جامع اصفهان هتل طلوع خورشید اصفهان (3 ستاره) است.
آدرس مسجد جامع اصفهان، میدان قیام، خیابان علامه مجلسی، مسجد جامع
شماره تماس مسجد جامع اصفهان، 03134464397
ساعت بازدید از مسجد جامع اصفهان، از ساعت 9 تا 18
بهای بلیط مسجد جامع اصفهان، 3000 تومان