آتشگاه کوه سنگی شهر اصفهان
اصفهان-اصفهاناین اثر تاریخی، کهنترین میراث پیشینه اصفهان است که هماکنون بقایای بنای آن در کوه سنگی در ارتفاع 1680 متر واقع شده است. محوطة استقرار آتشگاه 36 هزار متر مربع مساحت دارد و محل استقرار آن در فاصلهای نسبتاً اندک از زایندهرود است. این کوه کوچک، تنها برجستگی مشخص و قابل توجه دشت غربی اصفهان است که بهترین منظرة زمینهای مسطح کشاورزی، باغهای وسیع و سرسبز و پیچ و خمهای خیالانگیز زایندهرود از فراز آن دیده میشود.
این اثر تاریخی، کهنترین میراث پیشینه اصفهان است که هماکنون بقایای بنای آن در کوه سنگی در ارتفاع 1680 متر واقع شده است. محوطه استقرار آتشگاه 36 هزار متر مربع مساحت دارد و محل استقرار آن در فاصلهای نسبتاً اندک از زایندهرود است. این کوه کوچک، تنها برجستگی مشخص و قابل توجه دشت غربی اصفهان است که بهترین منظره زمینهای مسطح کشاورزی، باغهای وسیع و سرسبز و پیچ و خمهای خیالانگیز زایندهرود از فراز آن دیده میشود.
رزرو هتل های اصفهان با تخفیف در رزرواسیون آریا
در بالای کوه سنگی، یک آتشدان بزرگ و مدور خشتی با دریچههای متعدد دیده میشود که جایگاه افروختن آتش در مرتفعترین نقطه کوه و قابل رؤیت از دورترین نقاط بوده است. پیرامون این آتشدان و در سطحی پایینتر، اتاقهای بسیاری ساخته شده بود که اکنون قسمتی از بقایای آنها در شمال و شمال شرقی این کوه سنگی بر جای مانده است. مصالح به کار رفته در بنای آتشگاه، عمدتاً خشتهای خام مکعب مستطیلی شکل به ابعاد 40 سانتیمتر و ارتفاع 13 سانتیمتر است.
این خشتها متشکل از ملاط گل همراه با ریگ ریزههایی است که برای استحکام بیشتر آن، از نیهای حاشیه زایندهرود استفاده شده است. دیوارهای آتشگاه، نوعی سکو سازی است که به تدریج از پایین شروع شده و در قسمت فوقانی کوه به صورت سطوح نسبتاً وسیع و مسطحی برای ایجاد بنا و یا هر نوع فعالیت دیگر، مورد استفاده قرار میگرفته است.
با توجه به نزدیکی کوه سنگی به زایندهرود، در جلگه مسطح ماربین، و واقع شدن یکی از مناطق قدیمی شهر کهن اصفهان (سده قدیم و خمینیشهر امروز) در فاصله 2 کیلومتری شمال آتشگاه، شاید بتوان قدیمیترین مرکز اجتماعی انسانها در منطقه را حول و حوش این کوه سنگی جستجو کرد.
باقیماندههای این بناهای خشتی از سالها پیش مورد بررسی و توجه محققان و باستانشناسان داخلی و خارجی قرار گرفته و نظرات متفاوتی نیز در مورد آنها بیان شده است. دکتر عاملی کارشناس حفظ و مرمت میراث فرهنگی پس از انجام مطالعات تخصصی بر روی نیهای موجود در ملاط خشتهای بنا (کربن 14)، طول عمر مصالح به کار رفته در ساختمان را بیش از 2500 سال میداند. براساس نتایج آزمایشهای انجام گرفته، بنای آتشگاه مربوط به تمدن «عیلام» و زمانی است که معابد را یا با ایجاد تپههای مصنوعی، و یا با استفاده از تپههای طبیعی، با اجرای تکنیک سکوسازی، بر روی آنها میساختند. آتشگاه کوه سنگی اصفهان با شمارة 380 در تاریخ 1330 شمسی، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
هتل های اصفهان در نزدیکی از این اثر تاریخی و مذهبی نیستند ولی دو هتل چهل پنجره(4ستاره) و هتل پیروزی اصفهان (4ستاره) می توان برای اقمت انتخاب کرد.
آدرس آتشگاه اصفهان، شهر اصفهان، خیابان آتشگاه
ساعت بازدید از آشتگاه اصفهان، از ساعت 9 تا 17.
هزینه ورودیه آتشگاه اصفهان: برای گردشگران ایرانی 15000 تومان