میدان نقش جهان اصفهان
اصفهان-اصفهانمیدان نقش جهان اصفهان یکی از مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی اصفهان و ایران بشمار می رود که بناهای تاریخی متعددی در اطراف آن قرار دارند. این میدان در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی جزو آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۵۸ جزو آثار جهانی یونسکو قرار گرفت.
میدان نقش جهان اصفهان یکی از مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی اصفهان و ایران بشمار می رود که بناهای تاریخی متعددی در اطراف آن قرار دارند. این میدان در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی جزو آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۵۸ جزو آثار جهانی یونسکو قرار گرفت. در محل فعلی میدان تا زمان شاه عباس اول صفوی باغ نقش جهان قرار داشت. میدان نو که در آن زمان میدان نقش جهان نام گرفت در محلی نزدیک به باغ نقش جهان ساخته شد. بعدها در دوران رضا شاه میدان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و جزو آثار ملی ایران ثبت گردید. میدان نقش جهان اصفهان علاوه بر طراحی و معماری زیبای آن، وجود حوضها و آبراههای فراوان و ابعاد مستطیل شکل آن در اندازه ۱۵۸ در ۵۰۷ متر و فضای گلکاری شده و سرسبز محوطه، دارای مشهورترین بناهای تاریخی اصفهان در دور میدان است. کاخ عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام و سردر بازار قیصریه، بازارهای متعدد در اطراف میدان و رستورانهای معروف و سنتی اصفهان جزو مکانهای تاریخی و گردشگری میدان نقش جهان اصفهان قرار دارند. برای بازدید میدان نقش جهان باید یک روز کامل را در نظر بگیرید. بازدید از مکانهای تاریخی، بازار بزرگ اصفهان و صرف غذا در یکی از رستورانهای معروف میدان چندین ساعت شما را سرگرم و مشغول خواهد کرد. در ادامه به معرفی بناهای تاریخی نقش جهان می پردازیم.
رزرواسیون آریا رزرو هتل های ایران با تخفیف
دیدنی های میدان نقش جهان اصفهان
میدان نقش جهان اصفهان یکی از مهمترین مراکز گردشگری و دیدنی در اصفهان و ایران محسوب می شود. همه ساله مسافران و گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای بازدید از بناهای تاریخی و دیدنی های میدان نقش جهان به این شهر سفر می کنند. میدان نقش جهان جزو اولین آثار ثبت شده در سازمان میراث فرهنگی جهانی بوده لذا توریست ها و گردشگران خارجی که به ایران و اصفهان سفر می کنند، یکی از اولین جاهایی که بازدید می نمایند، این میدان و دیدنی های اطراف آن است. اگر به اصفهان سفر می کنید بازدید میدان نقش جهان اصفهان را فراموش نکنید. اغلب بناهای تاریخی میدان تا ساعت ۱۸ باز بوده و امکان بازدید دارند. بنابراین اگر به قصد بازدید بناهای تاریخی میدان به آنجا می روید، باید ساعتی قبل از ساعت ۱۸ در آنجا حاضر باشید. پس از آن مغازه های اطراف میدان و رستورانها بصورت نامحدود و تا پاسی از شب پذیرای میهمانان و مسافران خواهند بود. در ادامه به معرفی بناهای تاریخی اطراف میدان نقش جهان اصفهان می پردازیم.
کاخ عالی قاپو
کاخ عالی قاپو واقع در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان یکی از نفیس ترین آثار برجای مانده از دوران صفوی است. کاخ در دوران صفوی و شاه عباس دوم دارای ایوان و طبقات بالایی گردید. کاخ عالی قاپو دارای ۶ طبقه و ایوان بوده و ارتفاع آن به ۴۸ متر می رسد. مینیاتورهای بکار رفته در ساخت کاخ عالی قاپو آنرا تبدیل به یک بنای تاریخی و هنری بی نظیر نموده است. طبقه آخر کاخ به اتاق موسیقی اختصاص دارد که دارای گچ بریهای زیبایی است. کاخ در حال حاضر به عنوان یک موزه مورد استفاده قرار می گیرد و همه روزه گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن دیدن می کنند. کاخ عالی قاپو در زمان شاه عباس اول صفوی و پس از اینکه پایتخت از قزوین به اصفهان انتقال یافت، در سالهای ۹۷۳ تا ۹۷۷ هجری شمسی ساخته شد. از کاخ به عنوان مقر حکومتی دولت صفویه استفاده می شد. تزئینات بکار رفته در نمای کاخ از جمله نقوش گل و بته، خطوط اسلیمی، کاشی های هفت رنگ، آجرکاری لچکها و مینیاتورهای ایرانی یکی از منحصر بفردترین طراحی های موجود در ایران و جهان را تشکیل می دهند. سقف ایوان و تالارهای متعدد کاخ عالی قاپو بصورت هلالی زیبایی کاخ را دو چندان کرده است. اگر تصمیم به بازدید کاخ عالی قاپو و میدان نقش جهان اصفهان دارید، به اطلاع می رساند که ساعت بازدید کاخ همه روزه از ۹ صبح تا ۱۸ است.
مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله یکی از معروفترین مساجد دوران صفوی بشمار می رود که در ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده است. مسجد در قرن یازدهم هجری قمری و در زمان شاه عباس اول توسط معمار معروف آن زمانن محمد رضا اصفهانی طراحی و ساخته شد. ساخت مسجد حدود ۱۸ سال بطول انجامید و یکی از شاهکارهای معماری اصیل ایرانی محسوب می شود. کاشی کاری های مسجد شیخ لطف الله اصفهان از کاخ عالی قاپو در روبروی آن واقع در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان دست کمی ندارد. کاشی کاری های مسجد تماما معرق کاری بوده و به خط ثلث نوشته شده است. نکته جالب توجه در ساخت مسجد شیخ لطف الله میدان نقش جهان اصفهان این است که تنها مسجدی در ایران است که ورودی آن پله داشته و فاقد شبستان و مناره است. علت این امر نیز به دلیل قرار گرفتن مسجد روبروی کاخ عالی قاپو و حفظ خاصیت تقارنی میدان نقش جهان بوده است. در ورودی مسجد از چوب درخت چنار ساخته شده و پس از گذشت بیش از ۴۰۰ سال از ساخت آن هنوز محکم و پابرجا ایستاده است. در نمای دیوارها و سقف قسمت های مختلف مسجد می توان کاشی کاریهای معرق، کتیبه های متعدد و خطوط زیبا و مقرنس های ظریفی را می توان مشاهده نمود. ساعت بازدید مسجد شیخ لطف الله میدان نقش جهان اصفهان همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ و سپس از ساعت ۱۴ تا ۱۸ است.
مسجد امام اصفهان
مسجد امام اصفهان با نام قدیم مسجد شاه یکی دیگر از بناهای تاریخی و شاهکارهای معماری واقع در میدان نقش جهان اصفهان است. این مسجد در دوران صفوی و بدستور شاه عباس اول صفوی در سال ۱۰۲۰ هجری قمری ساخته شده و تکمیل تزئینات و ملحقات آن تا سالها پس از مرگ وی بطول انجامید. مسجد دارای وسعت زیادی است و ارتفاع مناره های آن به ۴۲ متر می رسد. گنبد سر در ورودی مسجد ۲۷ متر ارتفاع دارد که عظمت و شکوه مسجد را به نمایش می گذارد. در معماری و نمای مسجد از طاقچه ها، دالان ها، طاق های گنبدی، کاشی های هفت رنگ، کاشیکاری معرق، خطوط زیبا، مقرنس های رنگ روشن، سنگ مرمرهای طلایی رنگ و سر در ورودی مجلل نشان از یک شاهکار معماری ایرانی اسلامی دارد. مسجد امام اصفهان از نظر معماری و وسعت یکی از بهترین و معروفترین مساجد ایران بشمار رفته و شهرت جهانی دارند. مسجد امام اصفهان در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان جای دارد و دارای یک مدرسه در درون خود است. در درون مدرسه و بر روی زمین یک قطعه سنگ قرار دارد که بشکل مثلث بوده و ظهر واقعی شهر اصفهان را نشان می دهد. این سنگ توسط شیخ بهایی دانشمند معروف عهد صفوی و وزیر شاه عباس طراحی نموده است. به واسطه این سنگ، در هر چهار فصل سال و با توجه به موقعیت خورشید در آسمان می توان ظهر واقعی را تشخیص داد. در مسجد امام می توان هفت سنگاب را در موقعیتهای مختلف مشاهده نمود که برای آشامیدن آب و یا وضو گرفتن مورد استفاده قرار می گرفت. ساعت بازدید مسجد امام میدان نقش جهان اصفهان همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۸ است.
سردر بازار قیصریه میدان نقش جهان اصفهان
سردر بازار قیصریه میدان نقش جهان اصفهان به ورودی بازار میدان نقش جهان اطلاق می گردد. سردر بازار قیصریه ورودی اصلی بازار اصفهان در قدیم بوده و در قدیم سه طبقه بوده است. سردر بازار قیصریه اکنون دو طبقه دارد. ورودی اصلی بازار دارای یک درب اصلی بزرگ، چهار درب فرعی و یک حوض در مقابل خود است. سردر بازار قیصریه دارای دو طبقه است که طبقه فوقانی به امور اداری و بازرگانی اختصاص داشت و طبقه زیرین شامل مغازه ها و حجره های مختلف می شد. بازار اصلی اصفهان به بازارهای فرعی دیگری منشعب می شود که در ادامه به آن می پردازیم. در بیان علت نام گذاری سردر قیصریه باید گفت که با توجه به الگوبرداری ساخت آن از یکی از بناهای شهر قیصریه ترکیه قدیم، به این نام نامیده می شود. تزئینات بکار رفته در سردر بازار قیصریه میدان نقش جهان اصفهان، آجری و شامل نقاشی های زیبا حاکی از جنگ شاه عباس با ازبکان، تصویر تیراندازی با تنه ببر و سر انسان و دو لچکی است. سردر بازار قیصریه در شمال میدان نقش جهان اصفهان و روبروی مسجد امام قرار دارد. اجرای سردر بازار قیصریه در زمان شاه عباس صفوی به انجام رسیده و معمار آن استاد علی اکبر اصفهانی بوده است. طبقه سوم سردر بازار قیصریه شامل نقاره خانه بود که هم اکنون وجود ندارد.
هتل های نزدیک میدان نقش جهان، اگر مسافر اصفهان هستید و دوست دارید در بافت تاریخی شهر اقامت داشته باشید می توانید در یکی از هتل های نزدیک میدان نقش جهان هتل رزرو کنید. هتل پارتیکان اصفهان نزدیک ترین هتل به میدان نقش جهان است. این هتل سه ستاره در ضلع غربی میدان نقش جهان قرار دارد. هتل عباسی اصفهان تنها هتل پنج ستاره اصفهان است که در نزدیکی میدان قرار دارد. هتل سفیر اصفهان، هتل ونوس اصفهان و هتل شیخ بهایی اصفهان از دیگر هتل های نزدیک به میدان نقش جهان در اصفهان می باشد. می توانید لیست هتل های نزدیک میدان نقش جهان را در این جا ببینید.
بازارهای میدان نقش جهان اصفهان
در اطراف میدان نقش جهان اصفهان بازار بزرگ اصفهان، بازارهای اختصاصی و چهارسوی های مختلفی وجود دارند. بازار مسگرها، بازار آهنگرها، بازار فرش فروشها و غیره هر کدام در بخشی از بازار متمرکز شده اند. چهارسوهای متعددی نیز در میدان وجود داشته که همزمان با احداث و توسعه میدان نقش جهان به وجود آمده اند. بازار اصفهان دارای ۳۷ دهنه است و در سال ۱۰۲۹ هجری قمری ساخته شد. این بازار مرکز داد و ستد شهر اصفهان و ایران در زمان صفوی بوده و میدان نقش جهان اصفهان را به میدان کهنه متصل می نمود. بازارها در قدیم هسته اصلی و مرکزی هر شهر محسوب می شدند و مساجد و مدارس متعددی در آن بنا می گردید. بازار هر شهر محل تجمع و کانون اتفاقات هر شهر بشمار می آمد لذا از اهمیت زیادی برخوردار بود. بازار قیصریه بخشی از بازار اصلی اصفهان بوده و بازارهای دیگری از آن منشعب می شدند. اگر می خواهید حین سفر به اصفهان سری به بازار بزرگ اصفهان بزنید، توصیه می شود بازار بزرگ اصفهان و بازار قیصریه در میدان نقش جهان اصفهان را بازدید نمائید. از این بازار، بازارهای دیگری همانند بازار کلاهدوزها، بازار مقصود بیک، بازار چهارسوی نقاشی، بازار کفشدوزها، بازار لوافها و آهنگرها، بازار مسگرها، بازار غاز و بازار فرش فروشها از جمله بازارهای فرعی اصفهان بشمار می روند. در ادامه به بررسی و معرفی چهارسوهای معروف اصفهان می پردازیم.
چهارسوی نقاشی
چهارسوق یا چهارسو به میدان و یا محلی گفته می شود که چهار بازار به آن منتهی می شود. شهر اصفهان به عنوان شهری بزرگ و مرکز داد و ستد قدیم دارای چهارسوهای متعددی است. یکی از چهارسوها، چهارسوی نقاشی نام دارد. تصاویر و نقاشی های زیبا روی کاشی های چهارسوی نقاشی دیده می شود. گنبد چهارسوی نقاشی در حال حاضر وجود ندارد و تنها چهار راه نقاشی در محل آن دیده می شود. گفته می شود پیشینه این چهارسو به دوران صفوی باز می گردد. چهارسوی نقاشی در جنوب خیابان شاه عباس واقع شده است. بازار چهارسوی نقاشی بازار بزرگی در ادامه بازار بزرگ اصفهان بوده است. اگر به بازدید میدان نقش جهان اصفهان می روید، بازدید از بازار چهارسوی نقاشی را فراموش نکنید.
چهارسوی علی قلی آقا
بازار چهارسوی علی قلی آقا در محله بیدآباد اصفهان قرار داشته و یک چهارسوی زیبا با بازارهایی در چهار طرف آن است. بازار چهارسوی علی قلی آقا توسط علیقلی آقا در دوران شاه سلطان حسن صفوی ساخته شده است. چهارسوی علی قلی آقا از یک سو به زورخانه و از سوی دیگر به مسجد تاریخی علی قلی آقا راه دارد. چهارسوی علی قلی آقا یکی از بازارهای قدیمی اصفهان بوده که طاقهای گنبدی و حجره های قدیمی آن همانند بازار قیصریه میدان نقش جهان اصفهان است. در بازار چهارسوی علی قلی آقا مغازه های صنایع دستی زیادی مشغول به فعالیت هستند. نکته جالب توجه این است که در چهارسوی عالی قلی آقا غرفه ای بنام سینماتوگراف وجود دارد که تصاویر زندگی مردم محله بیدآباد در قدیم را نمایش می دهد. با بازدید از این غرفه با شیوه زندگی مردم در اصفهان قدیم آشنا می شوید. در بخش دیگری از بازار چهارسوی علی قلی آقا نسخ خطی تعزیه خوانی بر روی ترمه به زیبایی نوشته شده است. مردم با خواندن این اشعار با اشعار تعزیه خوانی آشنا می شوند. در وسط بازار میدان کوچکی بنام چهارسوی علی قلی آقا دیده می شود که سقاخانه ای در گوشه آن وجود دارد. مسجد، زورخانه، حمام و مغازه های قدیمی بازار شما را به یاد اصفهان قدیم می اندازد. در بازدید از میدان نقش جهان اصفهان، بازدید از چهارسوی علی قلی آقا را فراموش نکنید.
چهارسوی شیرازی ها
چهارسوی شیرازی ها یکی از بازارهای قدیمی در محدوده خیابان طالقانی اصفهان است. اگرچه گنبد و تزئینات چهارسوی شیرازی ها از بین رفته ولیکن بازار هنوز فعال است. بازار چهارسوی شیرازی ها در قدیم و دوران صفوی به میدان نقش جهان اصفهان را داشته است که مقر حکومتی دولت صفوی بشمار می رفت. مغازه ها و بنای سنتی و معماری قدیمی بازار چهارسوی شیرازی ها شما را به یاد اصفهان قدیم می اندازد. بازدید از بازار چهارسوی شیرازی ها در نزدیکی میدان نقش جهان اصفهان برای شما خاطره انگیز خواهد بود.
چهارسوی آجری
چهارسوی آجری یکی از بازارهای قدیمی اصفهان است که در چهارباغ خواجو و محله مسجد صدر واقع شده است. چهارسوی آجری به علت ساخت آن با آجر به چهارسوی آجری شهرت یافته است. اگر به بازدید میدان نقش جهان اصفهان و بازارهای آن می روید، از بازار چهارسوی آجری نیز دیدن فرمائید. مغازه های قدیمی، معماری اصیل و سنتی و راهروهای سرپوشیده بازار، حال و هوای اصفهان قدیم را برای شما زنده می نماید.
مسیرهای دسترسی با خودروی شخصی و مترو
برای رفتن به میدان نقش جهان اصفهان گزینه های متعددی وجود دارد. میدان نقش جهان در انتهای خیابان سپه قرار دارد. برای رفتن به میدان ابتدا باید به میدان امام حسین بروید. خیابان سپه از میدان امام حسین شروع و به میدان نقش جهان منتهی می شود. برای رفتن به میدان باید خیابان سپه را طی کنید. با توجه به اینکه در داخل میدان جای پارک خودرو وجود ندارد، باید در یکی از پارکینگ های اطراف میدان خودرو را پارک و مابقی راه را پیاده روی کنید. در نزدیکی میدان و در خیابان حکیم، پارکینگ بزرگ حکیم وجود دارد که می توانید خودروی خود را درآن پارک نموده و با طی مسافتی کم خود را به میدان برسانید. در خیابان سپه و در نزدیکی میدان نقش جهان اصفهان، کاخ چهل ستون و موزه تاریخی طبیعی و حیات وحش وجود دارند که می توانید از آنها نیز بازدید نمائید. از سمت خیابان هاتف و حافظ نیز می توان به میدان نقش جهان دسترسی داشت. اگر با مترو قصد رفتن به میدان نقش جهان را دارید، می توانید از خط ۲ مترو اصفهان استفاده نمائید. ایستگاه امام حسین شما را به میدان امام حسین رسانده و از انجا با طی مسیر کوتاه بصورت پیاده و یا با تاکسی به میدان نقش جهان اصفهان خواهید رسید.
امکانات تفریحی میدان نقش جهان اصفهان
میدان نقش جهان اصفهان علاوه بر مکانهای تاریخی، رستوران و کافه های متعدد در اطراف آن دارای امکانات تفریحی متعددی است. کف محوطه میدان سنگفرش شده و عبور خودروها از آن ممنوع اعلام شده است. از اینرو محلی برای پیاده روی و البته کالسکه سواری در میدان برای گردشگران فراهم است. اگر می خواهید سوار بر درشکه میدان را بگردید، کالسکه های موجود در میدان این امکان را برای شما مهیا می سازند. لذت درشکه سواری در میدان، شنیدن صدای پای اسبان بر روی سنگفرش و دیدن بناهای تاریخی میدان حال و هوای خاصی دارد. اگر برای بازدید میدان نقش جهان اصفهان برنامه ریزی کرده اید، کالسکه سواری در میدان را فراموش نکنید.
از طرفی میدان نقش جهان اصفهان با معماری باشکوه و زیبای خود و محوطه وسط میدان با حوض های بزرگ، فضای گلکاری شده و سنگفرش یکی از بهترین سوژه های عکاسی را برای شما فراهم می آورد. تهیه عکس یادگاری در میدان نقش جهان اصفهان خاطرات بازدید از میدان را تا سالهای دراز برای شما زنده نگه می دارد. بناهای تاریخی و زیبا، کاشی کاری های معرق، بازارهای قدیمی، مغازه های مسگری و قلم زنی، کالسکه سواری و بسیاری سوژه های دیگر در دسترس شما قرار دارند. از طرفی عکاسان متعددی در میدان قرار دارند که امکان چاپ عکس فوری در میدان را برای شما امکان پذیر می نمایند. بعداز ظهرها و هنگام غروب آفتاب، با روشن شدن چراغهای نورانی میدان، فضای خاصی بر آن حاکم می شود. هوای مطلوب و نور مغازه های اطراف آن لحظات خوشی را برای شما رقم می زند. اگر به بازدید میدان نقش جهان اصفهان می روید، همه چیز برای داشتن یک روز خوش و لحظات خاطره انگیز برای شما مهیا خواهد بود.
سرویس های بهداشتی در میدان نقش جهان اصفهان
یکی از مواردی که برای گردشگران، مسافران و حتی مردم عادی از اهمیت بالایی برخودار است، وجود سرویس بهداشتی در مکانهای عمومی است. در میدان نقش جهان اصفهان شما مشکلی بابت این مورد نخواهید داشت. علاوه بر مکانهای تاریخی اطراف میدان نقش جهان که دارای سرویس بهداشتی هستند، رستورانها و کافه های میدان نیز دارای سرویس بهداشتی خواهند بود. علاوه بر این در مجاورت میدان نقش جهان اصفهان و کنار عمارت عالی قاپو پارک سعدی وجود دارد. در داخل پارک شما می توانید از سوریس بهداشتی استفاده نمائید. سرویس های بهداشتی مجزا برای خانم ها و آقایان در نظر گرفته شده است.
رستوران های میدان نقش جهان اصفهان
میدان نقش جهان اصفهان علاوه بر بناهای تاریخی، مسجد، کاخ عالی قاپو، بازار قیصریه و بازارهای دیگر دارای تعداد زیادی رستوران و کافی شاپ است. اگر برای بازدید میدان نقش جهان به این میدان سفر می کنید، پس از بازدید از مکانهای دیدنی و تاریخی میدان، می توانید برای صرف غذا و استراحت به رستورانهای آن سری بزنید. خوردن غذاهای محلی اصفهان مانند خورش ماست و بریانی به شما توصیه می شود. رستوران سنتی نقش جهان در مجاورت میدان نقش جهان اصفهان یکی از گزینه های خوب بشمار می رود. اجرای موسیقی اصیل ایرانی، فضای سنتی و زیبا و غذای با کیفیت رستوران، خاطره خوشی را از بازدید میدان نقش جهان برای شما به جای می گذارد. رستوران دارای پارکینگ بوده و انواع غذاهای ایرانی و محلی را سرو می کند. کافه رستوران سنتی آزادگان در نزدیکی سردر قیصریه و در محل سرای حاج میرزا دیگر گزینه خوب برای صرف غذا است. بریان حاج محمود در بازار بزرگ اصفهان دیگر گزینه ای است که می توانید بریانی خوشمزه اصفهان را در آن تجربه کنید.
رستوران های زیادی در اصفهان وجود دارند که می توانید برای صرف بهترین و با کیفیت ترین غذاها به آنجا مراجعه کنید. در این مطلب تنها رستورانهای محدوده میدان نقش جهان اصفهان به شما معرفی گردید. از دیگر رستورانهای اطراف میدان می توان به رستوران نصف جهان، رستوران میخک، کافه رستوران همدم السلطنه، رستوران ستاره و دیزی سرای بازار اشاره نمود.