بازار سنتی اصفهان
اصفهان-اصفهانبازار اصفهان قدیمیترین توصیف به جا مانده از بازار اصفهان، شرحی است از قرن چهارم هجری قمری (دوران دیالمه)، در کتاب رساله محاسن اصفهان تحت عنوان بازار جورین که میگوید: بازاری بود بر دروازه خور که یکی از چهار دروازة مشهور اصفهان در آن زمان بوده.
قدیمیترین توصیف به جا مانده از بازار اصفهان، شرحی است از قرن چهارم هجری قمری (دوران دیالمه)، در کتاب رساله محاسن اصفهان تحت عنوان بازار جورین که میگوید: بازاری بود بر دروازه خور که یکی از چهار دروازه مشهور اصفهان در آن زمان بوده و در فصل نوروز عامه مردم اصفهان با انواع خوردنیها و آشامیدنیها و آلات و ادوات موسیقی یکی دو ماه را در آن محل به تفریح و عیش و عشرت میگذراندند و بالطبع برای احتیاج این جمعیت از اغذیه و البسه و غیره بازارهایی برپا میکردند و طوافان و بازاریان انواع نعمتها را در آنجا گرد میآوردند.
برای مشاهده قیمت هتل های اصفهان کلیک کنید
در همین کتاب کالاهایی که در بازار اصفهان عرضه میشد، به این شرح آمده است: ظرائف بغداد، خزهای کوفی، دیبای روم، شرب مصر، جواهر بحرین، آبنوس عمان، عاج هندوستان، گلیمهای آذربایجان و گیلان، فرشهای اَرمن و ...
در قرن هشتم هجری قمری، از «بازار مظفریه با شش دروازززه و چهارصد باب دکان و حجره که با آجر و گچ بنا شده و در داخل آن چهار کاروانسرای بزرگ مجهز به اتاقهایی برای سکونت مسافرین و اهل معاملات با اصطبل فضای باز دو مسجد و یک سقایه» نام برده شده است.
ناصرخسرو در سال 444 هجری قمری، از عظمت بازار اصفهان در آن دوران یاد کرده است. بازارهای کنونی اصفهان که شاخههایی از بازار بزرگ سراسری آن است، در دورة صفویه همزمان با بناهای میدان بزرگ و مجموعه آثار اطراف آن پدید آمده و توسعه یافتند.
بر سر در قیصریه، هماکنون دو پشت بغل کاشیکاری صحیح و سالم وجود دارد که به شیوه مینیاتورهای دوران صفوی، یک نفر تیرانداز را با سر انسان و تنه شیر و دم اژدها نشان میدهد. این مجموعه، نمایش برج قوس است که مورخین مشرق زمین، احداث شهر اصفهان رادر این برج باور داشتهاند.
امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عربان منتهی میشود. این بازار را به مناسبت مجاورت با گنبد نظامالملک و مسجد جامع، بازار نظامیه یا نظام الملکی نیز گفتهاند و تا نیم قرن پیش رشتههای طولانی و متعددی، این بازار را به بازارهای دروازه طوقچی و بازار غاز و میدان وصل میکرده است. از انشعابات دیگر آن، بازار ریسمان و مدرسه کاسهگران است.
مجموعه آثار تاریخی دیگری مانند مدرسه ملا عبدالله، ساروتقی، مسجد جارچیباشی، مدرسه صدر، مدرسه نیماورد؛ و کاروانسراهایی از عهد صفویه و قاجاریه مانند کاروان سرای مخلص، گلشن و تیمچه ملک و بسیاری کاروانسراها و تیمچههای دیگر و حمامهایی از عصر صفویه، بر اهمیت تاریخی مجموعه معماری بازار بزرگ اصفهان که از سردر قیصریه تا سر در مسجد اصفهان امتداد دارد، افزوده است. راههای چندگانهای این بازار را به میدان نقش جهان اصفهان مربوط میسازد.
بیشتر هتل های اصفهان در نزدیکی بازار اصفهان هستند اما هتل سفیر (4ستاره) یک اقامت فوق العاده می تواند باشد.