دریاچههای طشک و بختگان شهر نیریز
فارس-نی ریزاین دریاچهها که در نزدیکی شهرستان نیریز واقع شدهاند، از بزرگترین و پرآبترین دریاچههای کشور محسوب میشوند و مناطق کوهستانی بین آنها و جزایر متعدد آنها به ویژه در دریاچۀ طشک، مجموعۀ طبیعی بسیار باارزشی را به وجود آوردهاند.
این دریاچهها که در نزدیکی شهرستان نیریز واقع شدهاند، از بزرگترین و پرآبترین دریاچههای کشور محسوب میشوند و مناطق کوهستانی بین آنها و جزایر متعدد آنها به ویژه در دریاچۀ طشک، مجموعۀ طبیعی بسیار باارزشی را به وجود آوردهاند. در مجاورت مصب رودخانه و تا حوالی «جزیرۀ یوسف»، آب آن ت اندازهای شیرین است و گاه برای کشاورزی نیز استفاده میشود. از ناحیۀ «دو شاخ» به طرف شرق، آب دریاچه به تدریج شورتر میشود. چشمانداز عمومی دریاچه به دلیل وجود درختان گز در نوار ساحلی و پوشش گیاهان آبزی در درون دریاچه، سبز به نظر میرسد. در مناطقی که آب دریاچه شور میشود، این چشمانداز تا حدودی رنگ خود را از دست میدهد. بخش ساحلی و کم عمق دریاچه از نیزارها و درختان گز، همراه نمونههایی از گیاهان شور پسند پوشیده شده است. در اطراف دریاچه، درختچههای پسته و پستۀ وحشی، بادام کوهی، نرگس، کیکم وقیچ دیده میوشند وگیاهان داروئی مانند باریم، آویشن، کاکوتی و ... به وفور در اطراف آن میرویند. زیرهای بسیار معطر و خوشبو نیز در کوههای اطراف دریاچه میروید.
در این منطقه، پرندگان قابل شکار نظیر هوبره، کبک و تیهو، کوکو، کبوتر، قمری، دارکوب، جغد کوچک زیست میکنند و مناطق شور دریاچه، محلی برای زندگی پرندگان مهاجر و حیوانات وحشی نظیر بز، قوچ، میش و آهو محسوب میشوند. دریاچۀ طشک، جزایر متعددی دارد که یکی از آنها جزیرۀ زیبای «نرگس» است. این جزیره، محل رشد گلهای نرگس وحشی است که زیبایی خیرهکنندهای را به وجود میآورد. یکی دیگر از جزایر دریاچه، معروف به جزیرۀ پلیکانهاست که محل لانهسازی پرندگان مختلف نیز هست. این جزیره در بخش عمیق دریاچۀ طشک واقع شده و آب اطراف آن معمولاً کمتر خشک میشود. به همین دلیل، جانورانی مانند گربۀ وحشی، شغال و کفتار به آن دسترسی ندارند و نمیتوانند امنیت حیاتوحش جزیره را برهم زنند.
این سیستم آبی- خشکی، یکی از زیباترین پدیدههای زیست محیطی با قابلیتهای گردشگاهی و تحقیقاتی قابل توجه استان است.