تالاب های چهار محال و بختیاری
چهار محال و بختیاری-استان چهارمحال و بختیاری فاقد دریاچههای طبیعی است، اما تالابهای زیبایی در این استان وجود دارد. تالابهای منطقۀ چهارمحال و بختیاری از جاذبههای با ارزش طبیعی این سرزمین به شمار میآیند و واجد اهمیت گردشگاهی قابل توجهی هستند.
استان چهارمحال و بختیاری فاقد دریاچههای طبیعی است، اما تالابهای زیبایی در این استان وجود دارد. تالابهای منطقۀ چهارمحال و بختیاری از جاذبههای با ارزش طبیعی این سرزمین به شمار میآیند و واجد اهمیت گردشگاهی قابل توجهی هستند. وجود آب بندانها، باتلاق و تالابهای طبیعی در منطقه سبب شده است که هر ساله هزاران پرندۀ بومی و مهاجر (در پائیز) شامل انواع مرغابی و پرندگان آبزی در زیستگاههای فوق بطور دائم و یا موقت زندگی کنند. عمدهترین تالابهای استان چهارمحال و بختیاری عبارتند از:
تالاب سولگان (سوله جان)
تالاب سولگان، در بخش گندمان شهرستان بروجن قرار دارد و بیش از هشت کیلومتر مربع مساحت آن است. این تالاب محل مناسبی برای زندگی مرغان آبی است. از انواع پرندگانی که در این تالاب مرود شناسایی قرار گرفتهاند میتوان به چنگر، یوزگنبی، قورقور و قزلغاز اشاره کرد.
تالاب چغاخور
تالاب چغاخور با مساحتی معادل 2300 هکتار یکی از زیباترین و بزرگترین تالابهای استان محسوب میوشد که در بخش گندمان شهرستان بروجن واقع شده است. در حال حاضر در بهترین شرایط و موقعیت بارندگی، عمق آب این تالاب به 5/1 متر میرسد.
رشتهکوه زیبای «کلار» نیز در سمت جنوب غربی، مشرف بر تالاب است که قلۀ آن 3830 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. تالاب را مرغزاری وسیع در برگرفته که مساحت آن حدود 700 هکتار برآورد شده است.
این ناحیه، آب و هوایی مرطوب با تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد دارد و از نقاط ییلاقی چهارمحال و بختیاری محسوب میشود. تالاب چغارخور محل زیست انواع مرغابی، غاز، اردک، آنقوت، چنگر و انواع حواصیل، لکلک سفید، خروس کولی و فلامینگو میباشد. در این تالاب انواعی از آبزیان نیز زیست میکنند که ماهی کپور و کولی از مهمترین آنهاست.
تالاب گندمان
تالاب گندمان به عنوان یکی از آبگیرهای حوزۀ آبریز «آقبلاغ» با فاصلهای نه چندان دور از تالاب چغارخور قرار گرفته است، بطوریکه بخشی از آب خروجی تالاب چغاخور به این تالاب سرازیر میشود. پوشش دائمی آب این تالاب در حدود 700 هکتار است.
اطراف آن پوشیده از مرغزاری زیباست که معمولاً به عنوان مرتع غنی برای چرای احشام استفاده میشود. رشته کوه «چرو» با 3500 متر ارتفاع از غرب تا جنوب این تالاب کشیده شده است. انعکاس ارتفاعات آن در آب آرام تالاب جذابیت فوقالعادهای بوجود میآورد. چشمههای اطراف تالاب علاوه بر آنکه مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت به شمار میآیند، آب تالاب را نیز تأمین میکنند. از مهمترین این چشمهها میتوان به چشمۀ نصیرآباد،گلگپ، چشمه بیدک و چشمه وستگان (در دامنۀ سبزکوه) اشاره کرد. این تالاب محل زیست انواع مرغابیها، کوکر و آنقوت است.
از امکانات ویژۀ تفریحی و ورزشی اطراف این تالاب، پرورش و نگهداری اسب و همچنین سوارکاری در مرغزار پیرامون تالاب است. این ناحیه، آب و هوایی مرطوب با تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد دارد و از نواحی ییلاقی چهارمحال و بختیاری محسوب میشود.
تالاب دهنو
تالاب دهنو در مجاورت روستای «بهشت آباد» قرار دارد. این تالاب (سرآب) به علت نزدیکی به شهرهای بروجن، گندمان، شهرکرد و بلداجی و امکانات دسترسی مناسب از اهمیت تفرجگاهی بسیاری برخوردار است. محل سراب به دلیل قرار گرفتن در زیر کوه موقعیت و چشمانداز بسیار زیبایی دارد.