روستای حصار شهر قزوین
قزوین-قزوینروستای حصار ازتوابع خرقان غربی در ٣٢ کیلومتری جاده قزوین به همدان در یک ناحیه دشتی واقع شده و آب و هوای معتدل خشک با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد. برجهای معروف خرقان در این روستا قرار دارند و یکی از مهمترین آثار تاریخی قرن پنجم هـ.ق. به شمار میروند.

برجهای خرقان در محوطه وسیعی به فاصله کمی از یکدیگر قرار گرفتهاند و از بسیاری جهات با هم شباهت دارند، اما برج شرقی، قدیمیتر از برج غربی است. در سال 1347 هـ.ش. از اره بنای برج شرقی تعمیر و مرمت گردید. با توجه به ویژگیهای تاریخی بنای برج، میتوان گفت که در میان گنبدهای دو پوستهای که به پوستهی دوم آنها مخروطی شکل نیست، این بنا نخستین گنبد دو پوسته قرن پنجم هجری قمری به شمار میرود و از این نظر حائز اهمیت است. وجود نمای آجری بنا، منظره برج را به صورت یکی از زیباترین و چشم گیرترین آثار معماری قرن پنجم هـ.ق. ایران درآورده است. در ضلع سردر ورودی برج، تزئینات خاصی که عبارت از کتیبهای دو خطی است، وجود دارد. مضمون دو خط کتیبه مزبور عبارت است از: به تاریخ سنه ستین و اربعمائه (۴۶٠) عمل محمد بن مکرالزنجانی القبه.
بنای برج غربی از نظر طرح و نقشه به بنای قدیمیتر شباهت بسیار دارد. مضمون کتیبه سردر عبارت است از: عمل ابوالمعالی بن مکرالزنجانی به تاریخ سنه و ثمانین و اربعمائه. در برجهای خرقان مقبرههایی نیز وجود دارد که به دو نفر به نامهای ابوسعید بیجار پسر سعد و ابومنصور ایلبتای تیتکین، که در سدههای بعدی به صورت آرامگاه درآمدند. این دو برج را میتوان با برج شبلی دماوند و آرامگاه امیراسماعیل سامانی در بخارا مقایسه کرد و شاید بتوان هنر آجرکاری آن را الهام گرفته از معماری دوره سامانی و آل بویه دانست. در بنای مزبور، حدود سی نقش مختلف به کار برده شده است. این امر، حکایت از وجود یک سنت کهن مربوط به طرح نگارههای مختلف دارد که ابتدا در دوره ساسانی بر روی گچ انجام شده و سپس درکارهای آجری به کار رفته است.
در هر حال روستای حصار با توجه به طبیعت و آثار تاریخی برجهای مذکور جذابیت دیداری دارد و واجد ارزشهای تاریخی، معماری و جهانگردی است.
