روستای اوان شهر الموت
قزوین-الموتروستای اوان در شمال شرقی شهرستان قزوین در یک ناحیه کوهستانی با آب و هوای معتدل سرد قرارگرفته است. این روستا یکی از زیباترین روستاهای دامنههای البرز در منطقه الموت است و آب و هوایی دلپذیر دارد.
تابستانهای آن بسیار جذاب و زیباست. در جوار این روستا یک اثر مهم تاریخی بنام قلعه حسن صباح و یک اثر زیبای طبیعی به نام دریاچه اوان قرارگرفتهاند. قله معروف اوان نیز در چشمانداز این روستا سر به فلک کشیده است. مردم این روستا به فعالیتهای کشاورزی میپردازند و به زبان فارسی سخن میگویند. شرح آن دو اثر مهم عبارتست از:
دریاچه اوان،که آب شیرین دارد در کنار روستای اوان واقع شده و آب آن از چشمههای داخل آن تامین میشود. پیرامون آن را خانههای روستایی، باغات و درختزار فرا گرفته است. چشم اندازهای این دریاچه بسیار زیباست و ماهیگیری ورزشی نیز در آن انجام میگیرد. در سواحل آن میتوان چادر زد و استراحت نمود. قلعه الموت، بر فرازکوهی قرار دارد و اطراف آن را پرتگاههای عظیم و بریدگیهای شگفت فرا گرفته است. پیرامون این دژ از هر چهار سو پرتگاه است و تنها راه دسترسی به آن، راه بسیار باریکی است که در جانب شمال آن قرار دارد. درکنج جنوب غربی حوض قلعه، درخت تاک کهنسالی که همچنان سبز و شاداب است، جلب توجه میکند. اهالی محل معتقدندکه آن را حسن صباح کاشته است. این قسمت از قلعه احتمالا همان محلی است که حسن صباح مدت 35 سال در آن اقامت داشته است. آب قلعه از چشمه کلدر که در دامنه کوه شمال قلعه قرار دارد، تأمین میشده است. سال بنای قلعه الموت در کتاب نزهه القلوب حمدالله مستوفی ٢۴۶ هـ.ق. ذکر شده که همزمان با خلافت المتوکل خلیفه عباسی است.
قلعه الموت و جنبش حسن صباح و جنبش اسماعیلیان در حوصله این مقال نیست ولی روستای اوان را همراه با دریاچه فیروزهای زیبا به روستایی با جاذبههای تاریخی با اهمیت تبدیل کرده است.