سفر در کرانه آبی
تهران-تهرانصنعت گردشگری دریایی که ناشی از علاقه وافر انسان به دریاها و اقیانوسها است درآمدی قابل توجه را در کشورهای مختلف ایجاد کرده است.
در واقع گردشگری دریایی شامل فعالیتهای تفریحی مختلفی در محیطهای دریایی میگردد و البته با گردشگری ساحلی تفاوتها و شباهتهایی دارد اما به طور کلی میتوان گفت در گردشگری دریایی، انجام تفریحات بیشتر عمیق و به دور از خشکی و با استفاده از تجهیزات و امکانات ویژهای انجام میگیرد.
به طور کلی تورهای دریا گردی، ورزشهای آبی، غواصی و سایر سرگرمیهای مرتبط با دریا زیر مجموعهی گردشگری دریایی قرار میگیرند.
به جهت نقش مهمی که گردشگری دریایی بر درآمدزایی کشورها دارد، بسیاری از کشورها بر آن هستند تا از کمترین ظرفیتهای آبی و دریایی خود بالاترین بهرهبرداری را کنند و با جذب گردشگر و مسافر درآمدی قابل توجه داشته باشند.
در عرصه بینالمللی کشورهای واقع در شرق و جنوب اروپا از جمله محبوبترین مناطق گردشگری دریایی جهان شناخته میشوند.
از جمله جزایر باهاما، کارائیب، مکزیک و آلاسکا نیز از دیگر مشهورترین مقاصد گردشگری هستند.
کشور ایران با دارا بودن مرزهای آبی در شمال و جنوب کشور به سواحل طولانی دسترسی دارد و همین امر موجب شده است که ظرفیت بالایی در خصوص بهرهبرداری از گردشگری دریایی دارا باشد؛ اما عملکرد ضعیف مراجع متولی در این بخش از صنعت گردشگری منجر به این شده است که بسیاری از این فرصتها مورد استفاده قرار نگیرد.
بنابراین بیشتر گردشگری دریایی در ایران به تفریحات ساحلی محدود میشود. البته جزایر قشم و کیش در جنوب ایران از فعالترین مناطق گردشگری دریایی در عرصهی جذب گردشگر و توریست شناخته میشوند اما عدم وجود امکانات کافی برای ایجاد تفریحات آبی متنوعتر، گردشگری و حمل دریایی در این مناطق را با محدودیت مواجه کردهاست.
انواع تفریحات دریایی
استفاده از کشتیهای کروز در اقیانوسها در سالهای دور برای جابجا کردن مسافران از کشورهای مختلف در سراسر اقیانوسها مورد بهره برداری قرار میگرفت؛ اما با توسعه سفرهای هوایی و استفاده از هواپیماها برای مسافرت در دنیا، و کاهش مدت زمان سفر هوایی به نسبت سفر دریایی، استقبال مردم از کشتیهای کروز برای مسافرت کاهش پیدا کرد.
بنابراین این کشتیها برای رونق کسب و کار خود رویکرد متفاوتی را دنبال کردند به همین دلیل به جای جابجایی مسافران بین مقصدها، کشتی را به وسیلهای جهت تفریح در آبهای اقیانوس تبدیل کردند.
طبق اطلاعات سایت nickpadco برای جذب مشتریان و گردشگران بیشتر این کشتیها نقاط دور افتاده و ناشناخته را جهت سفر انتخاب کرده و ارائه خدمات تفریحی بسیاری را در این کشتیها شروع کردند؛ به همین جهت امروز کشتیهای کروز به عنوان یک شهر معلق بر روی آب به عنوان یک مقصد تفریحی انتخاب میشوند که دارای امکانات بسیاری همچون رستوران مرکز خرید تئاتر و سینما و... هستند و البته از گرانترین تفریحات دریایی مورد استقبال گردشگران شناخته میشوند.
تفریح دریایی دیگری که امروزه مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است اکوتوریسم یا بوم گردی دریایی است؛ که شامل فعالیتهایی همچون غواصی زیر دریا برای دیدن زیباییهای زیر دریا و زندگی جانوران در اعماق اقیانوس مانند انواع ماهیها، صخرههای مرجان و مخلوقات دریایی است.
ورزشهای آبی همچون موج سواری و غواصی و قایق سواری، از جمله تفریحات آبی مورد استقبال گردشگران است که بیشتر در مقاصدی همچون جزایر و سواحل امکان پذیر است.
یکی دیگر از انواع تفریحات مورد توجه در گردشگری دریایی تورهای ساحلی است که با سفر به مناطق ساحلی میتوان از تفریحات آبی ورزشهای ساحلی و لذت بردن از غذاهای دریایی، میتوان از جاذبههای ساحلی و محلی استفاده کرد.
همچنین یکی از نتایجی که تورهای ساحلی به همراه دارد آشنایی عموم افراد با فرهنگهای بومی و محلی است که میتواند بر رونق بازارهای محلی در این مناطق کمک کند.
مورد دیگر در خصوص تفریحات گردشگری دریایی غواصی زیر آب برای کشف جهان زیر و مشاهده زیبایی زندگی در زیر دریاها میباشد که با ایجاد امکانات و تجهیزات به روز میتوان بستر لازم برای بهرهبرداری از این امکانات را ایجاد کرد.
یکی از تفریحات جالب در گردشگری دریایی بازدید از سفینهها و کشتیهای غرق شده در اعماق دریاهاست که برای اقشار مختلفی از افراد و از جمله جوانان بسیار جذاب و قابل توجه است.
از دیگر تفریحات مرتبط با گردشگری دریایی ماهیگیری است که البته با ماهیگیری در رودخانهها متفاوت بوده و معمولاً در این نوع ماهیگیری ماهیهای بزرگتری صید میشوند.
تفریح با ورزشهای آبی مانند شنا، اسکی روی آب و موج سواری از دیگر تفریحات و جاذبههای گردشگری دریایی است.
این نکته نیز حائز اهمیت است که گردشگری دریایی به دلیل تفاوت در مقصد معمولاً مستلزم همراه داشتن تجهیزات ضروری، آشنایی با محیط، و همچنین آموزش دیدن در زمینههای مختلف غواصی، شنا و... است.
برای تجربه یک سفر دریایی خوب و ایده آل باید در نظر داشته باشید که با استفاده از امکانات تورهای گردشگری فعال و خوشنام میتوانید سفری بدون خطر و همراه با لذت را تجربه کنید.
عوامل موثر بر توسعه گردشگری دریایی
همانطور که میدانید در جذب توریست و گردشگر در عرصههای مختلف و از جمله گردشگری دریایی عوامل مختلف و مهمی اثرگذار هستند.
به عنوان مثال امنیت یکی از اساسیترین اصول توسعه گردشگری در جهان است و بنابراین با ایجاد احساس امنیت برای مسافران میتوان نقش مهمی در جذب گردشگران داشت.
عامل موثر دیگر در توسعه گردشگری دریایی انجام اقدامات بازاریابی است؛ چرا که با توسعه گردشگری دریایی در کشورهای مختلف رقابتی بین مقاصد گردشگری شکل گرفته است بنابراین با شناسایی نیازهای گردشگران و ایجاد انگیزههای بازدید از مقاصد مورد نظر میتوان به توسعه گردشگری در آن مناطق کمک کرد.
به طور خلاصه میتوان اینطور بیان کرد که با ایجاد امکانات بیشتر و معرفی مناطق توریستی در فضای مجازی و حقیقی میتوان بر روند توسعه گردشگری اثری مثبت داشت.
آثار گردشگری دریایی
همانطور که گفتیم گردشگری دریایی میتواند بر صنعت توریسم و گردشگری کشورها و درآمدزایی آنها از طریق جذب مسافر اثرگذار بوده و نتایج اقتصادی ویژهای را به ارمغان آورد.
اما با این حال گردشگری دریایی میتواند آثار مخربی نیز داشته باشد از جمله با تراکم جمعیت گردشگران بر مناطق ساحلی و دریاها، شاهد افزایش آلودگی زیستی و پلاستیکی خواهیم بود که نقش موثری در تخریب محیط زیست دارد.
همچنین ورود گردشگران به مناطق طبیعی و بومی میتواند حیات وحش را تحت تاثیر قرار داده و باعث اخلال در زیستگاههای طبیعی محیط ساحل و دریا گردد. یکی از آثار مخرب این موضوع تغییر در الگوی تغذیه حیوانات است.
دور از ذهن نیست که با افزایش گردشگری در مناطقی خاص و بومی، ممکن است فرهنگ زبان و سنتهای محلی تحت تاثیر قرار گرفته و اصالت و هویت فرهنگی این جوامع در خطر نابودی قرار گیرد.
افزایش آلایندهها در مناطق گردشگری منجر به افزایش آلودگی هوا آب و خاک میشود که تاثیرات بسیار مخربی بر محیط زیست خواهد داشت و بنابراین لازم است اقدامات لازم و برنامهریزیهای مدتدار در خصوص حفظ محیط زیست و ایجاد تعادل در گردشگری و حفاظت از محیط زیست صورت گیرد که این امر مستلزم مدیریت منابع و صرف هزینههای مخصوصی در این زمینه است.