توصیه های سازمان بهداشت جهانی برای سفر در ارتباط با شیوع کرونا ویروس
-این مطلب شامل توصیه های به روز شده ی سازمان جهانی بهداشت برای سفر های داخلی و بین المللی در رابطه با شیوع کرونا ویروس یا COVID-19 تا تاریخ 29 فوریه 2020 برابر با ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ که توصیه هایی را برای سفر با توجه به تغییرات سریع وضعیت کرونا ویروس ارائه می کند.

در 30 ژانویه سال 2020 مصادف با ۱۰ بهمن ۱۳۹۸، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی، به دنبال توصیه های کمیته اضطراری که تحت مقررات سازمان بهداشت جهانی تشکیل شده است، شیوع کرونا ویروس یا COVID-19 را موردی اضطراری و نگران کننده برای سلامت جهانی اعلام کرد و در این زمینه توصیه های موقت را صادر کرد. کمیته اضطرار از مدیرکل خواسته است تا توصیه های بیشتری را فراهم کند و در صورت لزوم ، توصیه های جدیدی را به صورت مورد به مورد با توجه به وضعیت، سرعت رشد و تحول ویروس ارائه دهد.
مناطق تحت تأثیر
منظور از مناطق تحت تأثیر کشورها، استان ها، سرزمین ها یا شهرهایی هستند که در حال حاظر کرونا ویروس در آنها در حال انتقال بین مردم می باشد و یا موارد ابتلا به کرونا ویروس در آنها وجود دارد، البته شهر هایی که ویروس کورونا از طریق مسافرت فرد مبتلا به آن شهر وارد شده است شامل مناطق تحت تاثیر نمی باشند. از تاریخ 27 فوریه 2020 مصادف با ۸ اسفند ۱۳۹۸ اگر چه چین، به ویژه استان هوبی، انتقال محلی پایدار و مداوم را بین ساکنان استان هوبی تجربه کرده است و از ابتدای شیوع بیماری تاکنون بیشترین تعداد موارد تایید شده را گزارش کرده است، اما اخیراً گزارش از چین کاهش قابل توجهی در موارد ابتلا افراد به ویروس را نشان داده است. دقیقا در همین زمان تعداد رو به افزایشی از کشورها به غیر از چین مواردی از ابتلا به ویروس را گزارش کرده اند. در این موارد کرونا ویروس از طریق سفر های داخل شهری بین ساکنان این شهر ها منتقل شده است. با افزایش همه گیری و شیوع کرونا ویروس، انتظار میرد که تعداد زیادی از شهر های آلوده به ویروس بتوانند شناسایی کنند، بیماران مبتلا به ویروس را که از طریق سفر وارد یک شهر می شوند و یا از طریق سفر ها و تردد های داخل شهری ویروس را منتقل می کنند.
گزارش ها به ما نشان می دهد که ابتلا به کرونا ویروس بیشتر برای کسانی اتفاق افتده که در جمع های خانوادگی و اجتماع ها و رویداد های شهری در تماس نزدیک با دیگران بوده اند. COVID-19 در درجه اول از طریق قطرات و تماس نزدیک با افراد آلوده منتقل می شود. اقداماتی که بر روی پیشگیری تمرکز دارد، بخصوص از طریق شستشوی منظم دست و رعایت بهداشت در هنگام سرفه، و نظارت دقیق برای تشخیص زودهنگام و ایزوله کردن افراد بیمار، شناسایی سریع و نظارت دقیق بر افراد در تماس با بیماران مبتلا و دسترسی سریع به مراقبت های بالینی، به ویژه در موارد شدید، بر جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر COVID-19 موثر است.
توصیه هایی برای سفر های داخلی و خارجی
سازمان بهداشت جهانی به طور مدام به کشورهایی که کرونا ویروس در آنها شیوع پیدا کرده توصیه می کند برای سفر های تفریحی و تجاری محدودیت های ویژه ای اعمال نمایند.
به طور کلی شواهد نشان می دهد که محدود کردن حرکت مردم و کالاها در مواقعی که بهداشت عمومی در حالت اضطراری است در بیشتر مواقع بیهوده است و ممکن است جابجایی ها از مسیر های دیگری انجام شود. علاوه براین محدودیت ها ممکن است ارسال کمک ها و پشتیبانی فنی را مختل کند، ممکن است مشاغل را مختل کند و اثرات منفی اجتماعی و اقتصادی بر کشورهای تحت تاثیر بیماری بگذارد. با این وجود در برخی شرایط اقداماتی که باعث محدود شدن حرکت افراد می شود ممکن است به طور موقت مفید واقع شود.
محدودیت های مسافرتی که به طور قابل توجهی مانع از سفر می شوند، فقط در ابتدای شیوع بیماری قابل توجیه است، زیرا ممکن است کشورها تنها در چند روز بتوانند اقدامات لازم برای آمادگی موثر را انجام دهند. این محدودیت ها باید مبتنی بر ارزیابی دقیق ریسک شیوع بیماری باشد، متناسب با ریسک بهداشت عمومی، در کوتاه مدت و در صورت تغییر شرایط مرتبا مورد ارزیابی قرار گیرد.
ممنوعیت سفر به مناطق آلوده به ویروس یا ممنوعیت ورود مسافر از مناطق آلوده به ویروس معمولاً در جلوگیری از ورود بیماری مؤثر نیست اما ممکن است تاثیر اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی داشته باشد. از زمان اعلام سازمان بهداشت جهانی برای وضعیت اضطراری بهداشت عمومی و نگرانی های بین المللی در رابطه با کرونا ویروس و از تاریخ 27 فوریه 2020 مصادف با ۸ اسفند ۱۳۹۸، ۳۸ کشور جهان اقدامات بهداشتی بیشتری را به سازمان بهداشت جهانی گزارش داده اند که به طور چشمگیری سفر های بین المللی را تحت تاثیر قرار می دهد، از جمله این اقدامات می توان در رابطه با سفر به داخل چین و سفر به خارج از چین یا سایر کشورها، اعم از عدم پذیرش ورود مسافران، محدودیت صدور ویزا یا قرنطینه مسافران برگشتی را بر شمرد. چندین کشور که ورود مسافران مشکوک به بیماری کرونارا ممنوع کرده اند یا پروازها را به مقصد چین یا سایر کشورها متوقف کرده اند، اکنون موارد ابتلا به COVID-19 را گزارش کرده اند.
غربالگری از نظر دمای بدن به تنهایی در هنگام خروج یا ورود مسافران روشی مؤثر برای متوقف کردن انتشار بین المللی ویروس نیست، از آنجا که افراد آلوده ممکن است در دوران نهفتگی بیماری قرار داشته باشند، ممکن است علائم ظاهری را در اوایل بیماری نشان ندهند یا ممکن است تب را با استفاده از داروهای کاهش دهنده تب از بین ببرند. علاوه براین چنین اقداماتی نیاز به سرمایه گذاری های اساسی دارد در حالی که فواید این اقدامات بسیار کم می باشد. ارائه توصیه های بهداشتی پیشگیرانه به مسافران و جمع آوری اظهارنامه های بهداشتی در هنگام ورود، همراه با اطلاعات تماس مسافران، برای بدست آوردن ارزیابی مناسب خطرات و ردیابی احتمالی مسافران ورودی، مؤثرتر است.
توصیه هایی برای مسافران
مسافرانی که بیمار هستند برای احتیاط بیشتر از مسافرت به شهر های آلوده اجتناب کنند و یا آن را زمانی دیگری موکول نمایند، به ویژه مسافران سالخورده و افرادی که دارای بیماری های مزمن هستند و کسانی که حفظ سلامتی آنها نیاز به شرایط خاصی دارد.
رعایت توصیه های عمومی برای بهداشت فردی از جمله آداب سرفه و رعایت فاصله حداقل یک متری از افرادی که علائم بیماری را نشان می دهند، برای همه مسافران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این توصیه ها شامل:
رعایت مستمر بهداشت دست ها، مخصوصا بعد از تماس با ترشحات تنفسی. بهداشت دست ها شامل شست و شوی دست ها با آب و صابون و یا مالش دادن دست با الکل است. اگر چین و چروک دست های شما به وضوح قابل رویت نباشد، تمیز کردن دست ها با موادی که بر پایه الكل هستند اولویت دارد و اگر پوست دست ها به وضوح ترک برداشته و خشک شده اند دست ها را با آب و صابون بشویید.
بینی و دهان خود را هنگام سرفه یا عطسه با آرنج خمیده یا دستمال کاغذی بپوشانید و سریع دستمال را در سطل زباله قرار دهید و شست و شوی دست ها را مجددا انجام دهید. از دست زدن به دهان و بینی خودداری کنید.
در صورت عدم وجود علائم بیماری استفاده از ماسک ضروری نیست، زیرا تا کنون شواهدی مبنی بر محافظت ماسک (هر نوع ماسکی) از افراد غیر بیمار در برابر کرونا ویروس وجود ندارد. با این حال در برخی فرهنگ ها به طور عمومی از ماسک استفاده می شود. در صورت استفاده از ماسک دانستن روش های پوشیدن، برداشتن و دور ریختن آنها و رعایت بهداشت دست ها پس از برداشتن ماسک بسیار مهم است.
برای هر سفری به مسافران توصیه می شود اقدامات بهداشتی را رعایت کنند، ازجمله دستور عمل های تهیه غذای سالم و همچنین توصیه هایی برای کاهش خطر انتقال بیمار از حیوانات به انسان ها از طریق بازار های خرید و فروش حیوانات زنده.
مسافرانی که از مناطق آلوده به ویروس باز میگردند باید برای مدت 14 روز علائم خود را کنترل کنند و دستور عمل های ملی کشوری که هم اکنون در آن هستند را رعایت نمایند. برخی از کشورها ممکن است به محض ورود مسافران آنها را قرنطینه کنند. در صورت بروز علائمی مانند تب، سرفه یا مشکل در تنفس به مسافران توصیه می شود با مراکز درمانی محلی، ترجیحا از طریق تلفن تماس گرفته شود و علائم و سابقه سفر خود را به مسئولان ان مرکز اطلاع دهند. در مورد مسافرانی که در نقاط وردی شهر ها و کشور ها بیمار تشخیص داده شوند، توصیه می شود از مشاوره های سازمان بهداشت جهانی برای مدیریت آنها استفاده شود. راهنمایی در مورد درمان مسافران بیمار در هواپیما در وب سایت های ICAO و IATA موجود است.
ملاحظات کلیدی برای برنامه ریزی رویدادهای عمومی در وب سایت WHO نیز موجود است. دستورالعمل های عملیاتی برای مدیریت مسافران مبتلا به COVID-19 در کشتی ها نیز منتشر شده است.
کشورهایی که تصمیم به بازگشت شهروندان خود از مناطق آلوده به ویروس را دارند، برای جلوگیری از گسترش بیشتر COVID-19 باید موارد زیر را در نظر بگیرند :
غربالگری مسافران کمی قبل از پرواز برای خروج از منطقه آلوده
در نظر گرفتن ریسک ارتباط مسافران با خدمه پرواز
فراهم آوردن امکانات برای کنترل سرایت عفونت در طول سفر
آمادگی خدمه برای مواجهه با مسافر بیمار در طول پرواز
غربالگری مسافران در هنگام ورود و بطور مرتب در تماس بودن با آنها به مدت 14 روز پس از رسیدن مسافران به کشور
توصیه های کلی به همه کشورها
کشورها باید نظارت بر شیوع غیرمعمول بیماری هایی مانند آنفلوانزا و ذات الریه ی حاد را تشدید کرده و بر روند تکامل شیوع COVID-19 نظارت داشته باشند و روند همه گیری و شیوع آن به دقت کنترل کنند. کشور های باید با استفاده از متخصصان بهداشت و ایجاد دستور العمل های سازنده، آگاهی درباره خطر کرونا ویروس را در میان عموم مردم افزایش دهند، همچنین کشور ها باید از اقداماتی که منجر به ترویج نفرت عمومی درباره مبتلایان به ویروس می شود و یا باعث ایجاد تبعیض می شود اجتناب کنند. کشورها باید مطابق مقررات بین المللی بهداشت (2005) ، کلیه اطلاعات مربوط به covid-19 را برای ارزیابی و مدیریت به موقع، با سازمان جهانی بهداشت به اشتراک بگذارند.
این مطلب ترجمه ای است از مقاله زیر بر گرفته از سایت سازمان جهانی بهداشت WHO و ترجمه شده در رزرواسیون آریا می باشد.
منبع : Updated WHO recommendations for international traffic in relation to COVID-19 outbreak
