راهنمای سفر به اصفهان
اصفهان-اصفهاناصفهان به عنوان یکی از زیباترین شهر های جهان یک مقصد گردشگری بین المللی، محبوب و به عنوان گنجینه تمدن ایرانی و اسلامی شناخته می شود. در این مطلب سعی می کنیم مسافرانی که قصد سفر به اصفهان را دارند با این جاذبه ها آشنا کنیم.
چرا باید به اصفهان سفر کنیم؟
اولین نکته سفر به اصفهان وجود بناهای تاریخی اصفهان است که این شهر را به لقب نصف جهان رسانده است و وجود آثار ثبت جهانی یونسکو از جمله میدان نقش جهان اصفهان، مسجد امام اصفهان و مسجد جامع عتیق اصفهان به اهمیت این شهر افزوده است.
همچنین شما می توانید از مکان های مذهبی مختلف از جمله مسجد جامع اصفهان و کلیسای وانک بازدید کنید.
برای مسافرانی که دوست دارند پیاده روی در خیابان پوشیده از درخت را تجربه کنند و در رستوران ها و کافه های سنتی غذا بخورند اصفهان یک شهر جادویی است. کافی است به خیابان چهار باغ بروید و تمام این لذت ها را تجربه کنید.
چطور به اصفهان برویم؟
برای رفتن به شهر اصفهان از سه وسیله هوایی، قطار و خودرو شخصی می توانید استفاده کنید.
هوایی، فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان در غرب شهر اصفهان و فاصله 30 کیلومتری از این شهر قرار دارد. این فرودگاه از شهر های تهران، مشهد، کیش، شیراز، اهواز و عسلویه به مقصد اصفهان پرواز دارد.
قطار، ایستگاه قطار اصفهان خارج از شهر اصفهان قرار دارد و حدود 30 دقیقه با مرکز شهر اصفهان فاصله دارد. از شهر های مختلف می توانید با قطار به اصفهان سفر کنید از جمله تهران، مشهد، کاشان و بندر عباس و دیگر شهر ایران که ایستگاه راه اهن دارند هم می توانند با قطار به شهر تهران سفر کنند و با تعویض قطار به اصفهان سفر کنند.
اتوبوس، شهر اصفهان دو پایانه مسفربری دارد که ترمینال صفه در جنوب شهر اصفهان و ترمینال کاوه در شمال شهر اصفهان قرار گرفته اند. این دو ترمینال برای تمامی شهر های ایران اتوبوس دارند از جمله آبادان، تهران، اراک، شیراز، مشهد، تبریز، زنجان، انزلی، قشم، عسلویه، بیرجند، ساری، ارومیه، همدان، یزد، قزوین، یاسوج، شهرکرد، بندرعباس، کرمان، کرمانشاه، رشت لاهیجان می توان نام برد. البته در غرب و شرق اصفهان ترمینال های جی و ترمینال زاینده رود قرار دارند که بیشتر برای شهر های درون استانی استفاده می شوند.
خودرو شخصی، شهر اصفهان با قرار گیری در مرکز ایران این امکان را فراهم آورده است که به راحتی با خودروی شخصی خودتان به این شهر سفر کنید. بهترین مسیر دسترسی برای شهر اصفهان از شهر تهران می باشد که مسیر تا شهر اصفهان به صورت آزاد راه می باشد و امکانات رفاهی بین راهی خدمات بسیار مناسبی را ارائه می دهند. فاصله تهران تا اصفهان 432 کیلومتر است و شما 5 ساعت در مسیر خواهید بود و از شهر های قم، کاشان و نطنز عبور خواهید کرد.
از طریق 5 مسیر زیر نیز می توانید به شهر اصفهان برسید.
مسیر جنوب غرب، اهواز، ایذه، لردگان، بروجن، مبارکه، اصفهان - 515 کیلومتر 7 ساعت با خودرو
مسیر جنوب، بندرعباس، سیرجان، یزد، اصفهان – 966 کیلومتر 10 ساعت با خودرو
مسیر جنوب شرق، زاهدان، کرمان، یزد، اصفهان – 1176 کیلومتر 12 ساعت با خودرو
مسیر شمال شرق، مشهد، تربت حیدریه، طبس، میبد، اصفهان – 1174 کیلومتر 13 ساعت با خودرو
مسیر غرب، کرمانشاه، نهاوند، بروجرد، درود، الیگودرز، اصفهان 564 کیلومتر 7 ساعت با خودرو
محدوده طرح ترافیک شهر اصفهان
اگر تصمیم گرفتید با ماشین شخصی به اصفهان سفر کنید باید بدانید طرح زوج و فرد در شهر اصفهان انجام می شود. البته نسبت به شهر تهران هم ساعت کمتری و محدوده کوچکتری را شامل می شود.
محدوده طرح زوج و فرد اصفهان منتهی به جهت شمال
این محدوده از جهت شمال به خیابان مسجد سید و خیابان عبدالرزاق منتهی می شود.
محدوده طرح زوج و فرد اصفهان منتهی به جهت شرق
در مسیر شرق نیز این محدوده شامل خیابان هاتف، خیابان نشاط و خیابان چهار باغ خواجو می گردد.
محدوده طرح زوج و فرد اصفهان منتهی به جهت جنوب
در بخش جنوبی شهر اصفهان، خیابان کمال الدین اسماعیل و خیابان مطهری در محدوده طرح قرار گرفته اند.
محدوده طرح زوج و فرد اصفهان منتهی به جهت غرب
از سمت غرب در این محدوده نیز به خیابان های دکتر بهشتی و کاشانی می رسیم.
برای مسافرانی که آشنایی زیادی به اصفهان ندارند این منطقه طرح ترافیک شامل میدان نقش جهان اصفهان تا سی و سه پل می باشد.
روزهای طرح ترافیک، در تمام روز های هفته به جز روز های جمعه و تعطیلات رسمی طرح ترافیک در شهر اصفهان برقرار است.
ساعت طرح ترافیک، از ساعت 8 تا 13 و بعد از چند ساعت وقفه دوباره از ساعت 16 تا 21 می باشد.
وسایل حمل نقل عمومی در شهر اصفهان
در شهر اصفهان تمامی خطوط حمل نقل عمومی از جمله مترو، اتوبوس تندرو ، اتوبوس و تاکسی خدمات ارائه می دهند.
مترو، مترو اصفهان دارای چهار خط می باشد. خط اول به طول 20 کیلومتر از شمال شهر اصفهان ایستگاه قدس به جنوب شهر اصفهان ایستگاه صفه می رسد. مهم ترین ایستگاه های این خط امام حسین، انقلاب و سی و سه پل می باشد که شما به راحتی می توانید بعد ازخروج از این سه ایستگاه با چند قدم پیاده روی از جاذبه های مرکز شهر اصفهان مانند میدان نقش جهان و سی وسه پل دیدین کنید. دیگر خطوط مترو شهر اصفهان در حال ساخت می باشد.
تاکسی، در شهر اصفهان تاکسی های مختلفی در شهر قرار دارند که از جمله آنها می توان تاکسی فرودگاه، تاکسی ترمینال، تاکسی راه آهن، تاکسی بی سیم (تاکسی 133(، تاکسی های شهری، تاکسی های گردشی، تاکسی های تلفنی و تاکسی ها آنلاین اشاره کرد.
اتوبوس، اتوبوس های شهر اصفهان به دو صورت اتوبوس های خطی با 176 خط که تمام شهر اصفهان و شهر های اطراف را پوشش می دهند و سه خط اتوبوس تندرو (BRT) شامل می شود.
چه فصلی به اصفهان سفر کنیم؟
بهترین فصل های اصفهان بهار و پاییز است. در فصل بهار زیبایی این شهر به دلیل وجود باغ گل ها، پارک ناژوان و کوه صفه از سر سبزی و زیبایی خاصی برخوردار است. همچنین در این فصل زاینده رود اغلب آب دارد و می توانید در کنار رودخانه قدم بزنید و از پل های های این شهر زیبا دیدن کنید. اما پاییز جلوه دیگری دارد می توانید در خیابان چهار باغ قدم بزنید و از برگ های رنگی درختان در فصل پاییز لذت ببرید. اما کمی از شهر اصفهان خارج شوید می توانید زیباترین کویر های ایران را تماشا کنید. نزدیکترین کویر به شهر اصفهان کویر ورزنه است که در 100 کیلومتری این شهر قرار دارد. اما کمی دور تر از اصفهان در فاصله 400 کیلومتر شهر اصفهان کویر مصر قرار دارد. اما اگر از سمت تهران به سمت اصفهان حرکت می کنید در مسیر می توانید در کمپ متین آباد اقامت داشته باشید و از کویر این منطقه دیدن کنید.
کجا اقامت داشته باشیم؟
مهمترین مسئله در انتخاب هتل یا اقامتگاه محل قرار گیری آن است. شهر اصفهان را می توان به دو بخش تقسیم کرد. بخش اول میدان نقش جهان اصفهان است که در دل خود 6 اثر تاریخی دارد از جمله میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، کاخ عالی قاپو، سر در قیصریه و بازار سنتی اصفهان می باشد. اما با چند قدم پیاده روی می توانید به باغ هشت بهشت، چهل ستون، خیابان چهار باغ و مدرسه چهار باغ دیدن کنید. پس همانطور که می بینید اکثر جاذبه های تاریخی اصفهان در این منطقه قرار گرفته است و البته اکثر هتل های اصفهان هم در این منطقه هستند از هتل پنج ستاره عباسی تا هتل یک ستاره جام فیروزه در این محدوده قرار دارند، که می توانید هتل های اصفهان را در سامانه رزرواسیون آریا به صورت آنلاین رزرو کنید.
هتل های نزدیک میدان نقش جهان اصفهان، هتل عباسی اصفهان، هتل سفیر اصفهان، هتل پیروزی اصفهان
هتل نزدیک سی و سه پل، هتل کوثر اصفهان، هتل پارسیان سوئیت اصفهان
هتل های نزدیک پل خواجو، هتل خواجو اصفهان
محله بعدی محله جلفا است که کلیساهای شهر اصفهان در آن قرار دارند که شما می توانید هتل جلفا و هتل آپارتمان چهل پنجره را انتخاب کنید.
برای مسافرانی که دوست ندارند در ازدهام و شلوغی شهر اصفهان باشند هتل ویلایی با نام هتل آپارتمان هخامنشیان پارتاک اصفهان که در نزدیکی منطقه خمینی شهر قرار دارد انتخاب مناسبی است.
جاذبه های تاریخی اصفهان
میدان نقش جهان، میدان نقش جهان که به صورت رسمی با عنوان میدان امام شناخته می شود، میدان مرکزی شهر اصفهان است و بخشی از یک مجموعه تاریخی به شمار می رود. آنچه که این میدان را از سایر همتایانش متمایز می کند شکل مستطیلی آن است.
کاخ عالی قاپو، کاخ عالی قاپو یا همان عمارت عالی قاپو که در عهد صفویه به نام های دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه نیز خوانده می شد، در ضلع غربی میدان امام اصفهان و روبروی مسجد شیخ لطف الله واقع شده است. این بنا بین سال های ۹۷۱ تا ۹۷۷ خورشیدی، بعد از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان توسط شاه عباس اول، در اواخر قرن دهم هجری شمسی، به عنوان مقر و دولتخانه حکومتی سلاطین صفوی ساخته شد.
کاخ هشت بهشت، باغ هشت بهشت که در بافت شهری اصفهان قرارگرفته در غرب خیابان چهارباغ پایین واقع شده است.
کاخ چهلستون، این بنا در سال 1025 هجری شمسی در زمان حکمرانی شاه عباس دوم تکمیل و افتتاح شد. این سازه در ابتدا کوشکی کوچک در میان باغی بزرگ بود و شکلی از استراحتگاه را داشت. به فرمان شاه عباس دوم ایوان ها، نقاشی ها، تزیینات و بخش های مختلفی به آن اضافه شد که آن را به قصری در خور شان پادشاهان صفوی بدل کرد
منارجنبان، تاریخ این بنای ساده و مهم، 300 سال پس از ساخت مقبره و درست از زمانی که دانشمندان دوره صفویه 2 مناره روی این مقبره ساختند تا آن را متفاوت با دیگر بناهای شهر اصفهان کنند. این مناره ها به گونه ای طراحی شده اند که می توان آنها را تکان داد، با تکان دادن یک مناره، دیگری نیز تکان می خورد به همین دلیل به آنها منارجنبان می گویند.
مدرسه چهار باغ اصفهان، مدرسه مادر شاه یا مدرسه چهارباغ اصفهان است از آخرین بناهای پرشکوه صفوی به شمار میآید، مدرسه ای یادگار عصر شاه سلطان حسین صفوی و سال 1126 هجری قمری بنا شده است.
آتشگاه اصفهان، آتشگاه اصفهان از بناهای تاریخی اصفهان و از یادگارهای ایران باستان است. این بنا نزدیک رودخانه زاینده رود است و ساخت آن را به دوران ساسانی یا پیش از آن نسبت دادهاند. آتشگاه اصفهان یکی از سه اثر قدیمی به جا مانده از دوران باستان و از نظر بزرگی سومین اثر موجود در شهر اصفهان است و یکی از 7 آتشکده بزرگ ایران در زمان قباد ساسانی میباشد.
پل خواجو، پل خواجو در سال ۱۰۳۰هجری شمسی در دوران شاه عباسی دوم از سلسله صفوی در جای پل حسن بیگ ساخته شده است، پل خواجو را پل بابا رکن الدین نیز می نامند زیرا در مسیرآرامگاه بابا رکن الدین یا همان تخت فولاد قراردارد ، از آنجا که پل خواجو محل استراحت خانواده شاه عباس دوم نیز بوده است اولا دارای زیبائی ها و اسرار و عجایبی ناب است و ثانیاً نام اصلی آن پل شاه بوده ، اما امروزه به دلیل آنکه این پل در محله خواجو قرار گرفته آن را با نام پل خواجو می شناسند.
سی و سه پل، پل یا پل الله وردی خان، یکی از پل های تاریخی شهر اصفهان است که شامل ۳۳ دهانه بر روی رودخانه زاینده رود می شود و در زمان حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده است، نکته جالبی که در تاریخچه این پل به چشم می خورد برگزاری جشنهای مختلف از جمله جشن آب پاشان و مراسم خاج شویان بر روی این بنای منحصر به فرد که بعضاً اصفهان را با آن می شناسند بوده است.
جاذبه های مذهبی شهر اصفهان
مسجد شیخ لطف الله، مسجد شیخ لطف الله اصفهان مسجدی تاریخی و معروف در این شهر است که قدمت آن به قرن یازدهم برمی گردد. این مسجد در میدان نقش جهان که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده است، قرار دارد. این مسجد را می توان یک نمونه ی عالی از معماری و کاشیکاری تمام دوران دانست.
مسجد امام اصفهان، مسجدشاه که به نامهای مسجد سلطانی، مسجد جامع عباسی و از پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران به مسجد امام نیز شهرت دارد، مهمترین مسجد تاریخی اصفهان و یکی از مساجد میدان نقش جهان است که در طی دوران صفوی ساخته شد و از بناهای مهم معماری اسلامی ایران بهشمار میرود. این بنا شاهکاری جاویدان از معماری، کاشیکاری و نجاری در قرن یازدهم هجری است.
مسجد جامع اصفهان، مسجد جمعه یا مسجد جامع اصفهان از مهمترین و قدیمیترین ابنیه مذهبی ایران است. این مسجد مجموعه تاریخی وسیعی را به ابعاد ۱۷۰ در ۱۴۰ متر در شمال شرقی اصفهان و کنار میدان کهنه نشان میدهد و امروز شامل قسمتهای مختلفی است از قبیل گنبد نظامالملک، گنبد تاجالملک، حیاط چهار ایوانی و شبستانهای گرد آن، مدرسه مظفری، محراب الجایتو که هر یک نمایانگر سیر هنر معماری اسلامی در دورهای خاص هستند. بنا بر شواهد تاریخی، مسجد جامع اصفهان بر روی ویرانههای مسجد قدیمی تری ساخته شده که اعراب ساکن قریه طهران در اصفهان در قرن دوم هجری در یهودیه بنا کرده بودند. مسجد اولی بر خرابههای ابنیهای مربوط به اواخر دوره ساسانی برپا شده بود.
کلیسای وانک، کلیسای وانک اصفهان یکی از آثار تاریخی و زیبای این شهر است که آرامشی عمیق در آن نهفته است. قدمت این کلیسا بیش از چهار قرن می باشد و ساخت آن در سال 1605 میلادی آغاز شد و در سال 1655 به پایان رسید. تاریخ شروع ساخت و پایان این بنا با خطی طلایی بر روی کاشی لاجوردی حک شده و بر سر در ورودی غربی کلیسا نصب شده است. کلیسای وانک یا کلیسای نجات دهنده مقدس، در محله جلفای اصفهان قرار دارد.
پارک ها و مراکز تفریحی اصفهان
پارک صفه، پارک کوهستانی صفه در جنوب شهر اصفهان، بر روی کوه صفه، در جنوب تقاطع بزرگراه های شهید اقارب پرست و شهدای صفه واقع شده است که دسترسی به آن بسیار آسان است. بلندترین نقطه ارتفاعی این مجموعه، ۲۲۵۷ متر می باشد. این کوه از شمال به جاده کمربندی، از غرب به کوه های تخت رستم و دره خان، از شرق به شهرک ها و مجتمع های مسکونی و از جنوب به اراضی باز و خط آهن منتهی می شود. کوه صفه به دلیل موقعیت استقراری عالی در شهر و نیز اشراف کامل آن به رودخانه و جلگه سرسبز زاینده رود، دارای شرایط استثنایی و منحصر به فردی است که از نظر چشم انداز شهری، طراحی محیطی و توسعه گردشگری اهمیت بسیار بالایی دارد.
پارک ناژوان، پارک جنگلی ناژوان اصفهان از معدود پارکهایی است که از گسترش مناطق شهری محفوظ مانده است. ناژوان از نام گیاهی از خانواده صنوبر گرفته شده است. در این باغ فضاهایی مانند آشپزخانه، زمینبازی کودکان، پارک بادی و دوچرخه سواری در نظر گرفته شده است. اطراف ناژوان به وسیله باغات کشاورزی، رودخانه زاینده رود و بخش شهری احاطه شده است. این پارک با داشتن پوشش سبز در کنار باغ پرندگان بهعنوان یکی از نقاط سبز و خرم زاینده رود شناخته می شود.
آکواریوم اصفهان، این آکواریوم در پارک جنگلی ناژوان و در عمق ۷ متری زیر زمین احداث شده است. در این مجموعه، آکواریوم های بزرگ ۵ الی ۱۰ متری ، آکواریوم های لمسی ، سیلندر آکواریوم و نیز یک تونل آکواریوم به طول ۳۵ متر و همچنین یک بخش مخصوص عکس یادگاری ، فروشگاه هدایا و یک کافی شاپ هم طراحی و تعبیه شده است . برای اولین بار است که در ایران یک مجموعه آکواریوم با این حجم احداث می گردد. آکواریوم اصفهان با سرمایه گذاری مشترک شرکت اقیانوس آکواریوم ترکیه و شهرداری اصفهان ساخته و به بهره برداری رسیده است.
باغ گل ها، باغ گل های اصفهان یکی از پروژه های بزرگ در دهه هفتاد قلمداد می شود که در حاشیه جنوب شرقی میدان بزرگمهر و مجاور رودخانه زاینده رود به بهره برداری رسید. از ویژگی های برجسته این باغ، کارکرد چندگانه تفریحی، فرهنگی، آموزشی و پژوهشی آن و همچنین به کار بردن عناصر معماری سنتی در بناهای باغ است. باغ گل ها شامل باغ صخره ای، باغ ایرانی، باغ گیاهان دارویی، باغ رز، آب نماها، برکه، آمفی تئاتر روباز، مجموعه پرچین، طرح گل فرشی ایرانی است. در این باغ از ۳۹۵ گونه گیاهی متنوع استفاده شده و وسعت این باغ به ۲۵۰۰ متر می رسد.
باغ پرندگان، از محله ناژوان در ساحل زاینده رود شهر اصفهان محلی در نظر گرفته شده که بیش از ۱۳۰ گونه انواع مرغ و پرنده نگهداری میشود و همین امر باعث شده تا خیل گردشگران و مسافران به جای دیدن سیمرغ از یکصد و سی نوع مرغ دیدن کنند. محلی که برای این پرندگان در نظر گرفته شده است یکی از بهترین مکانها در حاشیه زایندهرود است و از نظر آب و هوا مناسب ترین محل برای نگهداری این پرندگان است.
اصفهان شهری برای قدم زدن
خیابان چهار باغ اصفهان با طول 5 کیلومتر 500 متر از میدان شهدا تا دروازه شیراز امتداد دارد. خیابان چهار باغ از سه قسمت، خیابان چهار باغ بالا، چهار باغ عباسی و چهار باغ پایین تشکیل شده است. البته بهترین قسمت پیاده روی چهار باغ عباسی است. چهار باغ عباسی از سی و سه پل شروع می شود و بعد از گذر از این پل به خیابان پوشیده از درختان چنار می رسید. برای لذت بردن از این خیابان از پیاده روی مرکزی آن حرکت کنید. در حال قدم زدن که هستید با کمی دقت مدرسه چهار باغ اصفهان را خواهید دید. بعد از چند قدم راه رفتن به باغ هشت بهشت می رسید می توانید چند دقیقه را در این باغ یکی از دلایل نام گذاری این خیابان است استراحت کنید. در این خیابان هم می توانید رستوران های خوب اصفهان را پیدا کنید هم برای عزیزانتان سوغات بخرید. مسیر بعدی پیاده روی در شهر اصفهان مسیر پل سی و سه پل به پل خواجو است که حدود 30 دقیقه این پیاده روی طول می کشد.
رستوران های اصفهان
یکی از دلایل سفر به اصفهان می تواند خوردن بریانی باشد. این غذا تنها مخصوص شهر اصفهان است و از گوشت چرخ کرده و جگر سفید تشکیل شده است. در این قسمت سعی می کنیم شما را با چند رستوران معروف اصفهان شما را آشنا کنیم.
کافه رستوران سنتی آزادگان، در ابتدا که وارد این رستوران می شوید بیشتر شبیه عتیقه فروشی است. قدمت این رستوران به دوران صفویه بر می گردد. در این رستوران صبحانه هم می توانید میل کنید و بر عکس رستوران های سنتی قیمت های مناسبی دارد.
آدرس، میدان امام، به سمت سر در قیصریه، سرای حاج میرزا، قهوه خانه حاج میرزا
شماره تماس، 03132211225
رستوران بریانی اعظم، این رستوران به عنوان یکی از با سابقه ترین رستوران شهر اصفهان که از سال 1295 شروع فعالیت کرده است. البته مکانی اولیه این رستوران تغییر کرده است و هم اکنون چهار شعبه در شهر اصفهان دارد.
آدرس شعبه 1، اصفهان، دروازه دولت، ابتدای خیابان چهارباغ پایین
شماره تماس، 03132202070
رستوران شهرزاد، رستوران شهرزاد، رستوراني معروف با فضايي زيبا و غذايي با كيفيت در اصفهان است كه براي صرف غذا در اين رستوران گاهي حدود دو ساعت بايد انتظار كشبد.
آدرس، خیابان چهارباغ عباسی .خیابان عباس آباد
شماره تماس، 03132204490
مراکز خرید اصفهان
در انتهای سفر وقت خرید سوغات می شود، خرید سوغات در شهر اصفهان کار دشواری نیست در دور تا دور میدان نقش جهان مغاز های مختلف برای خرید سوغات وجود دارند، که می توانید از خواراکی های شهر اصفهان از جمله گز و پولکی تا صنایع دستی که شامل میناکاری، خاتم کاری، پارچه های قلم کار و قلم زنی را تهیه کنید. برای خرید در یک مکان لوکس و شیک هم می توانید به سیتی سنتر اصفهان بروید. این مرکز خرید چهارمین مرکز خرید بزرگ دنیا است. مرکز خرید سیتی سنتر اصفهان 4 کیلومتر خارج از شهر اصفهان در کنار سپاهان شهر قرار گرفته است.